Wereldberoemde Jumbo Kingdom Restaurant gezonken tijdens transport

Afgelopen weekend is het drijvende restaurant gezonken dat werd beschouwd als een icoon voor Hong Kong. Het wereldberoemde drijvende restaurant Jumbo Kingdom werd na 46 jaar weggesleept uit de metropool, maar tijdens het transport zonk het in de Zuid-Chinese Zee.

Restauranteigenaar Aberdeen liet weten dat het restaurant, dat 76 meter lang was en in Chinese keizerlijke stijl was gebouwd, naar een nieuwe bestemming zou worden gesleept. Het kapseisde en zonk echter zevenhonderd kilometer ten zuiden van Hong Kong, zo meldde het bedrijf triest.

Verwacht wordt dat het restaurant niet kan worden gered omdat de zee duizend meter diep is. In overleg met het sleepbedrijf worden de omstandigheden onderzocht. Het restaurant was zeewaardig bevonden en had drie verdiepingen, maar kapseisde toen het in zwaar weer bij de Paracel-eilanden aan land kwam. Bij het ongeluk raakten geen bemanningsleden gewond.

Het restaurantpaleis diende ook als tv- en filmset voor bijvoorbeeld de hitfilm James Bond uit 1974 – The Man with the Golden Gun en Contagion uit 2011.

Door de coronamaatregelen was het restaurant afgelopen maart al genoodzaakt de “klapdeuren” definitief te sluiten. Maar in zijn gouden jaren serveerde het dagelijks 2.300 diners. En volgens de lokale media verwelkomde het restaurant naar schatting dertig miljoen klanten, waaronder royalty’s en entertainmentsterren. Met een speciale keuken die zich richt op traditionele Kantonese en visgerechten.