Weer cyberaanval bij CMA CGM

De Franse rederij heeft relaties geïnformeerd dat bepaalde data van klanten uitgelekt is. Het zou volgens de rederij gaan om alleen basisgegevens van klanten zoals namen van werknemers, functies, e-mailadres en telefoonnummer. De rederij zegt dat IT-teams direct beveiligingspatches hebben ontwikkeld en geïnstalleerd.

CMA/CGM heeft klanten geadviseerd om hun wachtwoorden of persoonlijke informatie niet te delen. Klanten zijn verder gevraagd om op te letten en de authenticiteit te controleren van een e-mail waarin gevraagd word om in te loggen op digitale platforms van de rederij om een nieuw wachtwoord in te stellen.

September 2021 werden CMA CGM en ook een aantal dochterbedrijven het slachtoffer van een aanval met ransomware. De websites van de bedrijven lagen dagen plat. De rederij zei toen in eerste instantie te kampen met een intern IT-probleem, maar erkende later dat het een cyberaanval van buitenaf was. Het heeft twee weken geduurd voordat de rederij weer online was.

Dit probleem is veel voorkomend in de containervaart. Eind vorig jaar merkte een Deens IT bedrijf op basis van eigen onderzoek dat de IT-beveiliging van veel rederijen erg slecht was. Grotendeels van de rederijen gebruikten te simpele wachtwoorden en de helft had geen verificatieprotocol voor inkomende e-mail.