Waterpeil in de Rijn stijgt weer

Door het huidige weer en het uitblijven van regen in Duitsland is het lage waterpeil een groot probleem geworden voor het vervoer per binnenvaart van Rotterdam naar de Duitse depots in het binnenland.

Het waterpeil op de Duitse Rijn is zo laag dat sommige schepen zelfs niet kunnen varen als ze leeg zijn, aldus een scheepvaartcoöperatie, echter begint de langverwachte regen de knelpunten op één van de belangrijkste handelsroutes van het land begint te verlichten. Medio augustus zaten ongeveer 20 schepen vast in het verkeer op de Rijn in Duitsland en moest een van hen het anker uitgooien wegens een motorstoring, wat de situatie nog erger maakte. Weken van warme temperaturen en schaarse regenval hebben het waterpeil in de rivier, Duitslands handelsader, doen weglopen, waardoor de scheepvaart vertraging heeft opgelopen en de vrachtkosten zijn gestegen. Volgens economen kan de verstoring dit jaar zorgen voor een daling van een half procentpunt van de economische groei van Duitsland.

Verwachte regen in de komende dagen zal het peil in de Rijn naar verwachting met 50 tot 80 centimeter doen stijgen, zei een woordvoerder van de Federale Waterwegen en Scheepvaartadministratie, welke hieraan toevoegde dat het peil met 1 tot 1,5 meter zou moeten stijgen om het peil te bereiken dat normaal is voor deze tijd van het jaar.

De waterstand op het referentiepunt Kaub WL-KAUB bedroeg medio augustus 34 centimeter. Waterstanden in het bereik van 30-35 centimeter zijn aanvaardbaar voor de scheepvaart, echter kost dit veel geld, doordat er minder lading meekan op de schepen om deze niet te zwaar te belasten.