Waarschuwing voor groot tekort aan luchtvrachtruimte in VS

Directeur van de US Air forwarders Association Brandon Fried waarschuwt de internationale expeditie markt dat zij zich moeten voorbereiden op een ernstig tekort aan luchtvrachtcapaciteit in de VS binnenkort.

Hij meldt dat containerrederijen opnieuw veel afvaarten tussen China en de VS willen schrappen. Dit zal onvermijdelijk leiden tot meer luchtvrachtboekingen. Ook heeft de luchtvrachtsector te kampen met een groot tekort aan ruimte door het zwakke herstel van de belly-capaciteit en de congestie bij de luchthavenafhandelaars. Er is ook een gebrek aan opslagcapaciteit, de inflatie is hoog en er is een tekort aan personeel.

Deze hele mix leidt tot de “perfecte storm” voor luchtvrachtexpeditie vreest Fried.

Fried zegt ook te begrijpen dat containerrederijen streven naar hoge winstmarges, maar dat een deel daarvan nu wordt afgewenteld op de luchtvrachtsector. “De congestie op luchthavens is nu al enorm en een enorm probleem om de toeleveringsketen binnen de VS draaiende te houden.”

Er is al een congestiecomité opgericht door de Amerikaanse belangenorganisatie om samen met overheden en luchthavens naar oplossingen te zoeken. Fried raadt expediteurs ook aan hun “onderlinge communicatie sterk te verbeteren en te leren improviseren.”