Voor Valentijn stoeit Ecuador met het vervoer van bloemen naar Europa

Ecuador, het land van de bloemen, heeft moeite om voor Valentijnsdag de bloemen weg te krijgen. Er is veel vraag maar echter weinig capaciteit aan luchtvracht.

Kenmerkend voor de bloemenhandel zijn de pieken tijdens feestdagen en de bederfelijkheid van de bloemen. Het is grote kunst om in tijden van drukte alle bestellingen op tijd en op de juiste bestemming te krijgen.

Valentijnsdag is voor Ecuador van groot belang. 1/3 van de bloemenexport (in exportwaarde) wordt door het Andesland verhandeld. President Alejandro Martinez spreekt van een buitengewone situatie. Er is meer vraag dan ooit en tegelijkertijd is het gebrek aan luchtvrachten enorm. De vraag naar bloemen is c.a. een kwart meer dan normaal volgens Martinez. Wereldwijd is er schaarste aan capaciteit voor luchtvracht. Vanwege Covid vallen vluchten uit.

Ongeveer een tiende van de bestelde bloemen uit Ecuador zal het niet halen naar Europa, de belangrijkste exportbestemming voor dit product.

Nederland is een belangrijke draaischijf voor de bloemenhandel waardoor o.a. KLM-bloemen vervoert in combinatie met passagiersvluchten.

Vrachtwagens met bloemen staan in de rijen op de luchthaven van Quito te wachten op het moment dat de vracht weg kan. Als dit al lukt.

Het op dit moment natte, koude weer in Ecuador wordt als een geluk bij een ongeluk beschouwd. Het tempert de productie, zorgt dus voor minder aanbod dat nog kan worden verkocht. Betrokkenen in de handel en logistiek hopen daarom dat toch zoveel mogelijk weggaat. Er moeten dan niet meer vluchten uitvallen.