Vertragingstijd vanuit Chinese havens neemt door lockdowns toe

De Europese havens beginnen de gevolgen van de Chinese lockdowns steeds meer te voelen door toenemende vertragingen in de scheepvaart vanuit Chinese havens. Dit blijkt uit data van visibilityplatform project44.

De gemiddelde vertragingstijd van scheepsladingen die vanuit verschillende havens in China naar de haven van Rotterdam werden verscheept neemt steeds meer toe. Het platform komt met data voor het vervoer vanuit de haven van Shanghai, de haven van Yantian, gelegen in Shenzhen in de Zuid-Chinese provincie Guangdong vlakbij Hongkong, en de haven van Tianjin, gelegen vlakbij Beijing.

Vergeleken met de andere twee havens in China was de gemiddelde maandelijkse vertraging voor schepen in maart het grootst van Yantian naar Rotterdam. De gemiddelde vertraging bedroeg ongeveer 11 dagen. Voor het vervoer vanuit de haven van Tianjin naar Rotterdam was echter de grootste toename te zien. De maandelijkse gemiddelde groei vertraagde in maart met maar liefst 68% ten opzichte van februari.

Project44 merkte op dat de lockdown in Shanghai een bredere wereldwijde impact had. Tegen 2021 zal 20% van China’s vrachtvolume worden afgehandeld in de containerhaven van Shanghai, wat betekent dat deze capaciteit niet zomaar ergens anders kan worden ondergebracht. Het platform zei dat de containervrachtindex van Shanghai bleef dalen, wat wijst op een daling van de export van Shanghai. Analisten denken dat dit mede komt door de sluiting van verschillende autofabrieken in Shanghai, waaronder die van Tesla in Shanghai. Tesla is nu van plan om de fabriek in Shanghai te heropenen.

Onder Project 44 heeft de lockdown van Shanghai ook gevolgen gehad voor de scheepvaartschema’s in Zuid-China, aangezien schepen uit Hong Kong en Yantian de aankomsten hebben vertraagd. Ook die havens worstelen al maanden met hun eigen coronabeperkingen. De Zuid-Chinese stad Shenzhen, een wijk waar de haven van Yantian ligt, ging in maart volledig op slot, maar werd daarvoor ook getroffen door meerdere coronabeperkingen. Tianjin ging in januari in een volledige lockdown.