Verstoringen in scheepvaart verwacht door stakingen in haven van Liverpool

Na de al reeds aangekondigde stakingen van eind Augustus in de haven van Felixstowe, heeft de haven van Liverpool ook aangekondigd binnenkort te gaan staken.

Hiermee dreigen er nog meer verstoringen voor de scheepvaart rond het Verenigde Koninkrijk.

De medewerkers van de haven eisen een hoger loon en stemmen niet in met de verhoging van 7% die de werkgeven al had aangeboden. Ze zeggen dat vanwege de hoge inflatie 7% te weinig is, en naar verwachting zullen meer dan 500 medewerkers het werk neerleggen.

Wanneer de staking plaat zal vinden is momenteel nog niet bekend.

De haven van Liverpool dient als een belangrijk knooppunt voor de trans-Atlantische handel en is de op twee na grootste haven van Groot-Brittannië.

De eerdere staking die was aangekondigd door de haven van Felixstowe, waarbij ongeveer 2000 medewerkers het werk zullen neerleggen, zal 21 Augustus beginnen en zal ongeveer een week duren.

Er is een mogelijkheid dat de stakingen in het Verenigde Koninkrijk ook een impact zullen hebben op de haven van Rotterdam meldt het FNV.  Schepen die naar Felixstowe en Liverpool moeten mogen niet zomaar naar Rotterdam uitwijken. Vakbondsbestuurder Niek Stam zegt dat hij zal opkomen voor de havenmedewerkers van Rotterdam en dat uitwijkende schepen niet zomaar gelost worden.