Verliest KLM binnenkort de controle over het vrachtbedrijf?

Nu CMA CGM aandeelhouder van Air France-KLM wordt (9%) en de oprichting van een gemeenschappelijk vrachtnetwerk, lijkt er een einde te komen aan de onafhankelijkheid van KLM in de vrachtsector en neemt Parijs ook op dat terrein het heft in handen.

Kort nadat Air France in 2003 KLM overnam en Air France-KLM Cargo oprichtte, had de eerste wereldwijde vrachtalliantie haar raad van bestuur op Schiphol Airport, met KLM als bestuurder. Het is nooit duidelijk geworden of dat een harde afspraak was geweest tijdens de acquisitie of dat het een soort herenakkoord betrof waarmee het overgenomen KLM via de vracht, waar het altijd de bovenliggende partij was, toch nog het gevoel werd gegeven echt wat in de melk te brokkelen te hebben.

Niet alleen zullen de Franse regering (28,6%) en CMA CGM (9%) binnenkort bijna 40% van de holding bezitten, maar Air France Cargo en France Shipping zullen ook bulk (18 eenheden) van de toekomstige vloot leveren. Bestaat uit 22 vrachtvliegtuigen.

Wat Nederland en KLM daartegenover kunnen stellen, is niet veel. Weliswaar heeft de regering deze week laten weten in het kader van een emissie voor een bedrag van 220 miljoen euro nieuwe aandelen in Air France-KLM te willen kopen, maar die aankoop zorgt er slechts voor dat het belang van de Nederlandse staat in de luchtvaartgroep niet verwatert van de huidige 9,3% naar ongeveer 2%.

Nederland blijft een van de grootste aandeelhouders van Air France-KLM en kan naar eigen zeggen “de reis van Air France-KLM beter begrijpen”, zoals het zorgen voor een gelijke ontwikkeling van hubs op Schiphol en Parijs. Maar echte macht wordt niet op die manier gekocht.