Verenigd Koninkrijk doet volledige douanecontroles vanaf 1 januari 2022

Nu het Verenigd Koninkrijk de EU heeft verlaten zullen er per 1 januari volledige douanecontroles gaan gelden voor lading naar het VK. Als de lading eerst tijdelijk opgeslagen wordt, veranderd er niks. Echter moet de lading gelijk verder dan moet de vervoerder zich aanmelden voor de Goods Vehicle Movement Service (GVMS) van het VK.

Na het aanmelden genereert het systeem een referentie nummer. Dit nummer zal nodig zijn om een boeking te maken om per veerboot naar het Verenigd Koninkrijk te gaan. Er zijn twee methodes waar vervoerders mee kunnen werken voor toegang van lading tot het VK.

  1. Temporary storage:
    De lading die het land binnenkomt kan tot maximaal 90 dagen worden opgeslagen aan de grens. Dit heeft geen consequenties voor de vervoerder. Na de aangifte bij de Britse douane kan de importeur of zijn vertegenwoordiger de goederen halen en reizen die door naar eindbestemming.
  2. Pre-Lodgement:
    De Britse importeur kan ook voor vertrek van de veerboot in Nederland al aangifte doen. In dit geval moet ook de vervoerder in de EU voordat hij gaat rijden een aantal dingen doen. Europese vervoerders moeten zich inschrijven bij het GVMS dit is een eenmalige inschrijving. Per trailer zal er een aangifte moeten worden gedaan via dit systeem. Deze aangifte zal gedaan moeten worden in samenwerking met de Britse importeur of zijn vertegenwoordiger. Zei leveren de MRN(‘s) aan. De code die het systeem hierna genereert zal gekoppeld zijn aan de trailer en moet opgegeven worden bij de boeking voor de veerpond. Beschikt de trailer over een code die een Goods Movement Reference (GMR) wordt genoemd dan zal de lading zonder vertraging verder kunnen.

Het is belangrijk voor vervoerders om per zending na te vragen via welk model de Britse importeur wilt hanteren. Dit om vertragingen te voorkomen. Bij een foutieve keuze valt de lading automatisch in Methode 1: het temporary storage model.