Verdubbelingsbesluit APM Maasvlakte uitgesteld
Over de uitbreiding van de APM-Terminal (APMT) in de Amaliahaven op de Maasvlakte is het definitieve besluit, mede dankzij de stijgende materiaalkosten, uitgesteld tot het einde van het jaar.
De groep was van plan om de verdubbeling van de APMT2-terminal medio dit jaar af te ronden, maar een forse stijging van onder meer staal- en aannemersprijzen zorgde ervoor dat er nu nog geen definitief besluit kon worden gemaakt. Zo schoot de prijs van staal omhoog, wat een grote impact heeft op de prijs van kranen en ander materieel. Als gevolg hiervan moest er een nieuw businessplan worden gemaakt voor het project, wat een investering van honderden miljoenen dollars met zich meebrengt.
Woordvoerder Jan Driessen: ‘’Deze actie is genomen om ons in staat te stellen in het vierde kwartaal een investeringsbeslissing te nemen.” Het project wordt eerst besproken in het “hub board” van de Deense groep. Indien goedgekeurd wordt het project naar de raad van bestuur gestuurd voor een definitieve beslissing.
APMT, onderdeel van rederij Maersk, werkt al jaren aan een project dat voorziet in een verdubbeling van de huidige terminal in de Amaliahaven. De ondernemingsraad heeft eind maart, na een langdurig consultatieproces, een renovatieplan voor de terminal aangenomen. Het uitgangspunt is dat hetzelfde personeelsbestand van ruim 500 medewerkers twee keer zoveel containers per jaar zou kunnen verwerken. In de huidige situatie behandelt de terminal meer dan 1,1 miljoen containers per jaar.
Het is niet helemaal duidelijk hoeveel nieuwe capaciteit zal worden toegevoegd. Dit moet in ieder geval genoeg zijn om 800.000 containers per jaar van het moederbedrijf Maersk te behandelen. Dit volume wordt momenteel verwerkt op de voormalige APM Terminal Rotterdam (APMTR), welke vorig jaar is verkocht aan Hutchison Ports en vervolgens is omgedoopt tot Hutchison Ports Delta II.
Toen medio vorig jaar de terminal werd verkocht, beloofde Maersk het voormalige APMTR om 800.000 containers per jaar te verwerken. Deze garantie loopt medio 2026 af en daarna verhuist Maersk het pakket naar APMT2.
Sinds de aanleg van de terminal op Maasvlakte 2, die in 2015 in gebruik werd genomen, heeft de APM-terminal uitbreidingsmogelijkheden gehad. Eerder vorig jaar heeft het havenbedrijf Rotterdam een consortium van bouwbedrijven als Hochtief, Ballast Nedam en Van Oord opdrachten gegeven voor de aanleg van en nieuwe diepzeewering van in totaal 1,8 kilometer langs de Amaliahaven. Ongeveer de helft hiervan is voor de APMT-terminal en de andere helft voor uitbereiding op de Rotterdam World Gateway (RWG) wat tegenover de APMT ligt.