Vanaf 1 Januari 2022 nieuwe regelgeving voor voedselexport naar China

Alle overzeese bedrijven die voedsel produceren, verwerken of opslaan moet vanaf 1 januari 2022 geregistreerd staan bij de General Administration of Customs in China (GACC). Dit zal nodig zijn om voedselproducten naar China te kunnen exporteren. Deze registratieplicht zal gevolgen hebben voor producenten die van voedsel en pak-, koel en vrieshuizen die naar China exporteren.

Voorheen gelde deze registratieplicht alleen voor producenten van risicovolle voedingsmiddelen zoals vlees, vis en zuigelingenvoeding. De uitbreiding van deze plicht is aangekondigd in de nieuwe ‘Regulations of the People’s Republic of China on the Registration of Overseas Producers of Imported Food’ die vanaf 1 januari 2022 van kracht wordt.

Met de nieuwe regelgeving zijn zelfs producenten van laag risico levensmiddelen onderworpen aan de registratie bij de GACC. Exporteurs kunnen zich vanaf 1 november 2021 registreren. Elk bedrijf dat producent en pak-, koel- en vrieshuis is zal zich moeten registreren om naar China te exporteren.

Vanaf 1 Januari 2022 zullen er ook nieuwe regels gelden voor de verpakking/ labelling van voedselproducten. De belangrijkste wijziging is dat het registratie van het bedrijf zowel op de binnen als buitenverpakking moet staan.