Update Treindienst Canada

Een treindienst tussen Vancouver en het Canadese binnenland is gepland om te resumeren in de middag (Lokale tijd), dit laat CP Rail weten. Het klasse 1 spoorweg bedrijf kondigde gister aan dat ze verwachtte om de dienst tussen Kamloops en Vancouver weer op te starten. Een stuk van het spoor is vorige week vernield door hevige regen en overstromingen in Brits-Columbia. In twee dagen tijd viel er bijna 200mm aan regen in sommige gebieden van de Canadese provincie. CP Rail’s netwerk is hierdoor aangetast op dertig locaties en bij twintig locaties is er zware schade aan de infrastructuur.

De Canadese nationale spoorlijn is ook doorbroken door de storm. CP Rail verwacht dat het spoor deze week gerepareerd zal zijn, maar wanneer de trein weer kan rijden is nog onduidelijk. Wegtransport in de geraakte gebieden begint langzaam weer op gang te komen. Stukken van de grote snelwegen zijn weer geopend voor noodzakelijk verkeer, dit geldt ook voor commercieel verkeer. Maar bij sommige stukken van de grote snelwegen wordt verwacht dat het weken kan duren voordat ze helemaal gerepareerd zijn.

Een groep is gecreëerd die opgemaakt is uit mensen van verschillende instanties zoals de federale, provinciale overheid en verschillende bedrijven. De groep zal opties creëren voor noodtransport en routes om te zorgen dat de lokale en economische belangen behartigd worden.

De reparatie van de spoorlijnen is goed nieuws voor de haven van Vancouver, waar de file van vrachtschepen flink is opgelopen in de afgelopen dagen. Dit komt omdat er geen containers en goederen naar het binnenland vervoerd kunnen worden. Afgelopen dinsdag lagen er 43 schepen voor anker bij de haven waaronder zes containerschepen.

De haven autoriteiten laten weten dat de gemiddelde tijd dat een container op de terminal staat is opgelopen tot 5-7 dagen bij 3 van de 4 terminals. Bij de 4e terminal is dit iets korter hier is de gemiddelde sta-tijd 3-5 dagen. Deze week staan er nog 19 schepen ingepland, deze schepen zullen nog bijna 74000 teu de haven in brengen.

Naar verwachting zal het weken voordat deze ophoping van containers weggewerkt is. Meer verstoringen van de toeleveringsketen zijn zeer waarschijnlijk met meer zware regen in verwachting. Meer regen in de al getroffen gebieden kan modderstromen veroorzaken aangezien de grond al gesatureerd is.

Een klein lichtpuntje zit in de lucht. Air Canada heeft zijn luchtvracht capaciteit vergroot met 586 ton. Totaal worden er 13 vracht vluchten toegevoegd die Vancouver gaan verbinden met Toronto, Montreal en Calgary. De vliegmaatschappij heeft ook kleine passagiers vliegtuigen vervangen die vliegen op binnenlandse vluchten met widebody vliegtuigen. Deze vluchten worden verwacht einde van de maand te starten zullen helpen door post, vis, onderdelen en andere industriële goederen te vervoeren.

Winkels en bedrijven zijn in een race tegen de klok om hun goederen van de haven naar het binnenland te krijgen voor Cyber Monday op 29 November. Sommige bedrijven verliezen al kostbare tijd, winkels zoals Walmart zijn al gestart met hun uitverkoop week.