Toetreding van rederijen tot de luchtvrachtmarkt heeft weinig impact

Grote rederijen als Maersk en CMA CGM hebben de intercontinentale luchtvrachtmarkt betreden, maar gemeten naar capaciteit is dit met 0,1% maar van zeer kleine invloed geweest. Dit blijkt uit een presentatie op het recente TIACA Air Cargo Forum door Sander Schuringa, Commercial Director van luchtvaartadviesbureau Accenture’s Seabury Cargo. Volgens Schuringa hebben de containerrederijen hun luchtvrachtcapaciteit sinds het begin van het jaar verdubbeld, maar dat staat niet in verhouding met de uitbreiding van integrators zoals UPS, FedEx en DHL, welke de capaciteit hebben vervijfvoudigd.

Schuringa wijst er ook op dat de coronacrisis nog steeds diepe sporen nalaat op de wereldwijde luchtvrachtmarkt. Zo wordt nu 63% van de intercontinentale capaciteit van de wereld bediend door vrachtvliegtuigen, vergeleken met 50% in 2019. Het laat zien dat luchtvaartmaatschappijen, die drie jaar geleden nog goed waren voor 50% van de beschikbare vrachtcapaciteit. Een teken dat de luchtvaartmaatschappijen met belly-ruimte op de passagiersvloot, drie jaar geleden goed voor ook 50% van de beschikbare vrachtcapaciteit, hun oude marktaandeel nog steeds niet terug hebben weten te veroveren. Een gedetailleerde analyse van de onderliggende cijfers door de manager van Seabury laat verder zien dat traditionele luchtvrachtvervoerders 9% meer vrachtcapaciteit hebben in vergelijking met pre-corona 2019. Echter, wisten bovenstaande integrators de vrachtcapaciteit met bijna 30% uit te breiden in hetzelfde tijdsbestek. In vergelijking met 3 jaar geleden leverde de bellyruimte op passagiersvliegtuigen 29% minder op, aldus Schuringa.

Schuringa maakte de huidige volumes voor oktober niet bekend, maar een aanzienlijke daling van de vraag op de markt voor luchtvracht (-5%) sinds augustus van dit jaar heeft geleid tot een daling van de verkoop. Zo stegen de vrachtvolumes van Azië naar Noord-Amerika deze maand met 15%, terwijl de verzendingen vanuit het Verre Oosten naar belangrijke Europese bestemmingen met 9% daalden. Als gevolg hiervan is de beschikbare capaciteit volgens de Seabury manager sinds augustus sneller gegroeid dan het vrachtaanbod, wat heeft geleid tot een lagere bezettingsgraad en lagere prijsniveaus. De enige markt die in augustus nog volumegroei liet zien, was de trans-Atlantische markt, met een stijging van 10% van Europa en 3% van de VS naar Europa.