Stakingen in haven Felixstowe verlengd

Havenmedewerkers van de haven Felixstowe hebben hun werkzaamheden nog niet opgepakt na de achtdaagse staking die maandag 29 augustus zou eindigen.

De directie bood voor de staking een loonsverhoging van 7% aan en een eenmalige bonus van 500 pond. De vakbonden gingen hier niet mee akkoord en eiste een verhoging van 12%. Dit leidde tot een staking die gepland was voor de periode van 21 augustus en 29 augustus, echter is hier nu een verlenging voor aangekondigd. De afgelopen week zijn er geen berichten geweest over onderhandelingen tussen de vakbonden en directie van FDRC.

Momenteel zijn de kades van Felixstowe leeg en liggen er vrachtschepen voor anker, wachtend om te mogen aanmeren.

Vakbond Unite heeft gemeld door te gaan met de stakingen tot dat de directie met een loonsverhoging van 10% komt. Mocht de directie geen actie ondernemen dreigt Unite de staking uit te breiden naar Liverpool. De havenmedewerkers van Liverpool hadden al eerder ingestemd met een staking.

Felixstowe verwerkt rond de vier miljoen TEU op jaarbasis, ongeveer de helft van de containeroverslag in Groot-Brittannië. Door de staking zien vooral wegvervoerders een daling in hun omzet, de container aan en afvoer voor Felixstowe is volledig weggevallen.

Volgens waarnemers heeft de staking een grote impact en schat men dat de schade momenteel al meer de honderden miljoenen is.