Staking in grootste zeehaven van Groot-Brittannië zorgt voor chaos in de industrie

De eerste dag van de geplande staking in de haven van Felixstowe is zondag begonnen. De staking sluit aan bij een reeks stakingsacties van transportarbeiders die de economische activiteit in het hele land hebben verstoord. Bijna 2.000 arbeiders in de haven van Felixstowe staken om een loonsverhoging te krijgen, waardoor gevreesd wordt voor ernstige problemen in de supply chain. De haven verwerkt ongeveer 4 miljoen containers per jaar van 2.000 schepen, bijna de helft van de inkomende scheepslading van het land. Sharon Graham, algemeen secretaris van vakbond Unite, beweerde dat het bedrijf dat het “enorm winstgevende” dok exploiteert en het moederbedrijf, C.K Hutchison Holding Ltd, prioriteit gaven aan de winst van de aandeelhouders boven het welzijn van de werknemers. “Ze kunnen de werknemers van Felixstowe een fatsoenlijke loonsverhoging geven. Het is duidelijk dat beide bedrijven prioriteit hebben gegeven aan het behalen van miljardenwinsten en dividenden in plaats van aan het betalen van een fatsoenlijk loon aan hun werknemers”, aldus Graham.

De haven van Felixstowe zegt in een verklaring dat het de gevolgen van de stakingen voor de toeleveringsketens in het Verenigd Koninkrijk betreurt. De werknemers kregen een loonsverhoging aangeboden van gemiddeld meer dan 8% in het lopende jaar.

De Britten worden geconfronteerd met de ergste kostencrisis in decennia nu de lonen de inflatie niet kunnen bijhouden en de kosten van levensmiddelen en nutsvoorzieningen stijgen. Volgens de laatste statistieken bedraagt de inflatie 10,1%, het hoogste cijfer in 40 jaar.

Deze omstandigheden hebben geleid tot stakingen van trein- en metropersoneel na het mislukken van de loononderhandelingen in juni. Slechts een op de vijf treinen in het Verenigd Koninkrijk reed zaterdag tijdens de derde spoorwegstaking in evenveel dagen.

Op vrijdag reden de meeste metrolijnen in Londen niet door een aparte staking. Postbodes, advocaten, personeel van British Telecom en vuilnismannen hebben voor later deze maand stakingsacties aangekondigd.