Slimme zeecontainer ‘klaar om te rocken’

Zeecontainers die zijn uitgerust met technologie waarmee ze gelokaliseerd, getemperatuurd en anderszins in de gaten gehouden kunnen worden, Smart containers’, gelden al een tijdlang als een belofte voor de toekomst. Er is nog geen grote doorbraak in het heden.

Slechts 0,3% van de reguliere zeecontainers is ‘slim’ volgens cijfers van Drewry consultancybureau. Drewry verwacht dat de grote doorbaak nu dan echt komt en dat binnen nu en 5 jaar 1 op de 4 containers een ‘smart container ‘is.

Hapag-Lloyd meent de eerste rederij te zijn die al hun ruim 3 miljoen containers uit gaat rusten met real-time-tracking-apparaten.

De Duitse containerrederij heeft een nieuw apparaat ontwikkelt waarmee ‘Hapag-Lloyd LIVE’, een IoT-product (IoT=Internet of Things) dat sinds 2019 al wordt aangeboden voor reefercontainers, straks ook kan worden ingezet om reguliere ‘dry containers’ te monitoren.

In de loop van 2023 zal deze operatie worden uitgevoerd.

Het betekent dat van elke Hapag-Lloyd-container straks precies te traceren is dankzij GPS-gegevens. Ook de temperatuur wordt continue gemonitord. Met een draadloze Bluetooth-verbindingen kunnen later eventueel ook nog andersoortige sensoren worden toegevoegd, aldus de rederij.

Volgens coo Maximilian Rothkopf van Hapag-Lloyd kunnen vertragingen vroeger gesignaleerd worden en klanten worden automatisch op hoogte gesteld.

Hapag-Lloyd gelooft er heilig in dat de real-time tracking-benadering niet alleen voordelig zal zijn voor klanten, maar ook een game changer wordt voor de hele containerscheepvaartsector.

Niet alleen Hapag-Lloyd is als enige bezig met het slim maken van reguliere containers. Al tien jaar geleden dat de Franse concurrent CMA CGM investeerde in Traxens, een bedrijf uit Marseille dat beloofde om met IoT-oplossingen voor een revolutie te gaan zorgen in de containerscheepvaart.

Nóg een decennium eerder had de regering Bush in de nasleep van de aanslagen van 9/11 al aangedrongen op de invoering van ‘smart containers’ om het containerverkeer te beveiligen tegen terrorisme, maar moest Washington tot zijn frustratie vaststellen dat het bedrijfsleven dergelijke technologie niet zo een-twee-drie kon leveren. Ook CMA CGM had na 2012 uiteindelijk nog jaren nodig voordat daadwerkelijk de eerste tienduizenden containers met Traxens-technologie in gebruik konden worden genomen. Vervolgens besloot de ene na de andere concurrent om ook te investeren in Traxens en smart containers van het Franse technologiebedrijf te gaan gebruiken: MSC (2018), Maersk (2019) en Cosco (2020).

In de ogen van Drewry zijn die slimme containers voorlopig nog steeds een druppel op een gloeiende plaat. Hoeveel zeecontainers er op de aardbol precies in omloop zijn, weet niemand – enkele websites maken de wel heel ruime inschatting van ‘tussen de 5 en 170 miljoen’ – maar feit is in elk geval, dat het overgrote deel ervan nog altijd niet ‘smart’ is.