Slecht vooruitzicht 2023 door het grote aantal Blank Sailings

In het vaargebied tussen Azië en Europa wordt er in de 4 weken voor Chinees nieuwjaar zo’n 226.000 TEU uit de vaart gehaald, het percentage Blank Sailings ligt hiermee 715% hoger dan deze periode in 2019, aldus het Noorse Xeneta. Zo’n enorme vermindering van de containercapaciteit is volgens Xeneta een slecht voorteken voor de rest van 2023. In een “normaal jaar” zouden er bijna geen storingen zijn in de aanloop naar het Chinees nieuwjaar, zei Xeneta-hoofdanalist Peter Sand. “Omdat verladers voorraden hebben opgebouwd, is het dit jaar anders”, aldus Sand. “Dit is een zorgwekkende ontwikkeling voor de rederijen en het belooft ongetwijfeld niet veel goeds voor het komende jaar.”

Een jaar geleden was het aantal uit de vaart genomen TEU ongeveer 2 keer zo groot, maar volgens Sand gebeurde dit geheel in uitzonderlijke omstandigheden, waarbij de Supply chain nog volledig ontregeld was door de COVID-19-pandemie. De analist zei dat vorig jaar het nieuwe coronavirus en congestie de containerlijnvaart lamlegden, waar dit nu puur lagere volumes en lagere tarieven zijn waardoor rederijen weinig interesse hebben in het nieuwe jaar. Naarmate het chinees nieuwjaar nadert, zijn er ook veel Blank Sailings in de Azië-Amerika westkustroute (220.489 TEU) en de Azië-Amerika oostkustroute (140.000 TEU).

Maersk is verheugd te kunnen melden dat het de door de lagere marktvraag vrijgekomen scheepscapaciteit gebruikt om de betrouwbaarheid van de dienstverlening te verbeteren, met name op de trans-Atlantische diensten van 2M (Maersk en MSC). Met name de TA1-route (Antwerpen/Rotterdam/Bremerhaven/Norfolk/Charleston/Houston) en de TA3-route (Antwerpen/Rotterdam/Bremerhaven/Newark/Charleston/Veracruz/Altamira /New Orleans/Mobile/Freeport). “De grote verstoringen van de pandemie liggen achter ons, maar 2023 zal nieuwe uitdagingen met zich meebrengen”, zei Maersk. Daarnaast vertelde Maersk dat het van de gelegenheid gebruik maakt om niet alleen schepen in moeilijke marktomstandigheden te verplaatsen, maar ook om de scheepvaart te versnellen, brandstof te besparen en emissies te verminderen.