Schiphol klem gezet door stikstof
Binnenkort moet Schiphol mogelijk zijn toegestane vliegbewegingen verminderen met tot wel 20%. Op het moment mogen er 500.000 vliegbewegingen zijn per jaar. Door de milieunormen die Schiphol zijn opgelegd moet dit dus misschien wel met 1/5e verminderd worden om minder stikstof uit te stoten.
Om dit te vermijden hebben juristen het kabinet geadviseerd om andere maatregelen te nemen. Verschillende ideeën zijn voorgelegd zoals het uitkopen van boerenbedrijven binnen een straal van 25 kilometer rondom Schiphol. Een ander idee is om de maximum snelheid op de snelwegen in de omgeving te verlagen naar 80 kilometer per uur. Bedrijven in de omgeving die teveel uit stoten kunnen ook strenger aangepakt worden. Dit zou effect hebben op de fabriek van Tata Steel in Velsen en de haven van Amsterdam.
Het probleem dat Schiphol heeft is dat het niet de juiste vergunning heeft voor de uitstoot. Sinds 2019 had het vliegveld een verplichte natuurvergunning moeten hebben die voldoende stikstofruimte garandeert.
Er wordt wel gewerkt aan de vergunning maar het is een complexe juridische kwestie. Er is in Februari een conceptvergunning afgegeven voor kleinere luchthavens in Nederland maar deze wordt aangevochten door milieuorganisaties. De milieuorganisaties hebben grote vraagtekens bij hoe deze stikstofberekeningen gemaakt zijn.
Er is dus een grote kans dat Schiphol de vergunning niet gaat krijgen en dus ongeveer 100.000 vliegbewegingen minder per jaar mag uitvoeren. Dit zou op een nieuw limiet neerkomen van ongeveer 400.000 vliegbewegingen. Door de coronacrisis komt Schiphol niet in de buurt van dit limiet. Naar verwachtingen liggen deze dit jaar op ongeveer 250.000.
Op Schiphol vreest de lokale luchtvrachtsector dat de vermindering van vliegbewegingen op hun veel effect heeft. De sector is bang dat Airlines de beschikbare bewegingen zullen gaan gebruiken om de passagiersvluchten in stand te houden. Dit zou kunnen zorgen dat de vrachtvluchten significant af nemen. Dit zou een grote impact kunnen hebben op de luchtvracht sector in Nederland en de bedrijven die hier veel gebruik van maken. De luchtvrachtsector vraagt de overheid om een minimum aantal vracht slots op te stellen om te voorkomen dat de sector met schaarste en andere problemen komt te kampen.