Scheepvaartwet ondertekend door Biden maakt noodbevel mogelijk

De Amerikaanse president Joe Biden heeft afgelopen donderdag de Ocean Shipping Reform Act ondertekend. Deze wet moet de inflatie en de hoge containerkosten beteugelen.

Maandag stemde het Huis van Afgevaardigden al in met de nieuwe wet. Biden gaf vorige week in een toespraak aan dat hij de wet graag wilde ondertekenen.

Het Witte Huis had in een verklaring al aangegeven dat de wet de maritieme toezichthouder FMC meer armslag zou geven om regels op te leggen aan containerrederijen en om “illegaal gedrag” tegen te gaan. Volgens het Witte Huis krijgt de FMC nu ook de bevoegdheid om “onder bepaalde omstandigheden” een noodbevel uit te vaardigen aan rederijen dat hen dwingt onmiddellijk informatie te delen met verladers, spoor- en wegvervoerders.

De Amerikanen hopen dat dit er met name voor zal zorgen dat containerrederijen niet langer weigeren vracht van Amerikaanse exporteurs in ontvangst te nemen en dat zij geen buitensporige toeslagen in rekening brengen voor onder meer overlig- en aanhoudingskosten.

FMC-voorzitter Daniel B. Maffei zei tegen CNBC dat ze hopen dat de wet het vertrouwen in de toeleveringsketen zal herstellen, maar hoopt dat zijn organisatie niet te ver zal moeten gaan in het gebruik van de extra bevoegdheden die ze nu dankzij de wet hebben gekregen.