Scheepvaart China ontregelt door Corona

De scheepvaart in de Chinese havens is wederom flink ontregeld vanwege COVID. Om vertragingen te voorkomen in andere havens, zetten veel schepen de koers richting de haven van Shanghai.

Hierdoor krijgt ook deze haven nu meer te maken met opstoppingen en vertragingen. Vaarschema’s zijn met circa een week vertraagd.

In de haven van Ningbo zijn wegens coronabesmettingen vrachtdiensten opgeschort. Er worden strenge maatregelen ingesteld in een aantal Chinese Steden vanwege corona-uitbraken. Deze maatregelen zorgt voor verstoringen in het productieproces. Toyota heeft bijvoorbeeld al een productielocatie volledig stilgelegd.

Al overbelaste toeleveringsketens staan nog verder onder druk vanwege het nauwkeurig testen van werknemers en vrachtwagenchauffeurs. China kent voor mensen die positief testen op corona zeer strenge quarantaineregels.

In Shenzhen heeft het testbeleid ertoe geleid dat er zich een rij schepen heeft gevormd in de haven. Shenzhen is het technologisch centrum in het zuiden van het land. Een van de terminals in de havens heeft beperkingen opgelegd aan het accepteren van goederen. Containers mogen nu pas drie dagen voor de geplande aankomst van schepen worden aangevoerd.

Werknemers moeten zich verplicht op corona laten testen in de Noord-Chinese stad Tianjin. Mensen zijn hier zeker een halve dag aan kwijt. Chauffeurs worden sowieso dagelijks getest als ze het haventerrein op willen komen. Ook in de haven van Dalian is het virus inmiddels opgedoken.

Over een paar weken beginnen de Olympische Spelen in de hoofdstad Beijing. De bevolking van China wordt verzocht om Chinees Nieuwjaar vooral thuis te vieren. De vraag is of er nog strengere maatregelen worden ingelast.