Reefer export wordt kritischer
De hoop op een normalisering van de zeevracht is uiteengespat. Zendingen van koelcontainers met bestemming Rusland zijn onderweg tegengehouden. Havens als Rotterdam, Hamburg en Bremerhaven sluiten zich. De reeds chaotische omstandigheden in de transportketens worden nog erger.
De grootste problemen doen zich voor bij de export van zeevracht via Hamburg. Opslagruimte en stroomaansluitingen in alle terminals aan de Elbe zijn zo schaars dat exportcontainers soms pas 48 uur voor aankomst van het schip worden binnengelaten. Aangezien schepen echter voortdurend vertraging oplopen of individuele aanlopen volledig worden geannuleerd, worden de krappe tijdvensters steeds verder opgeschoven.
Dit resulteert in immense extra kosten. Voor zendingen naar temperatuurgevoelige goederen, zoals Latijns-Amerika, betekent dat 15 tot 20 procent bovenop de vrachtrekening. Maar de koelcontainers zelf waren niet het grootste probleem. Veeleer zouden verschillende terminals in Europa zoveel droge containers hebben aanvaard dat de dozen ook kostbare parkeerplaatsen in beslag namen met stroomaansluitingen die eigenlijk voor koelcontainers bestemd zijn.
Een soortgelijke situatie doet zich momenteel ook voor in Noord-Amerika, waar knelpunten in de havens en in het intermodaal vervoer ertoe leiden dat binnenkomende containerschepen met bederfelijke goederen soms weken op de rede moeten wachten. Bij de invoer van fruit heeft dit geleid tot enorme schade aan goederen. Grote zendingen bedierven of misten de seizoensvensters voor de afzet, waardoor nog verkoopbare goederen een enorm waardeverlies leden.
Leveringen van tot 1,5 miljoen dozen bananen (van elk 18 kg) uit Ecuador zijn sinds het uitbreken van de oorlog mislukt, zo melden marktonderzoekbureaus. Er is vrijwel geen marge meer voor de producenten als de goederen tegen de gebruikelijke prijzen in de supermarkt worden verkocht. Tot april hadden slechts twee rederijen vracht uit Ecuador voor Rusland aanvaard, de transporteur MSC en de reefer scheepsexploitant Cool Carriers – maar nu de oorlog voortduurt, zijn zij gedwongen te stoppen…
Volgens de sector is het nog niet duidelijk welke nieuwe handelsstromen en trafieken uit de nood zullen ontstaan. De mislukte leveringen zouden ook kettingreacties op gang kunnen brengen die ook exporteurs in heel andere productsegmenten treffen. Er zouden bijvoorbeeld problemen kunnen ontstaan voor de vleesindustrie in Scandinavië, die de meeste van haar lege koelcontainers voor export over de hele wereld vanuit Sint-Petersburg geleverd kreeg.
De grenzen zijn reeds bereikt!
In delen van de sector wordt gespeculeerd over de vraag of het verlies van activiteiten in Rusland zou kunnen leiden tot een daling van het wereldwijde verkeer en dus tot een vermindering van de scheeps- en containercapaciteiten. De vrachttarieven hebben dit nog niet aan het licht gebracht. Volgens benchmarkingplatforms zijn de kortetermijntarieven voor zendingen van Noord-Europa naar het Verre Oosten de afgelopen weken zelfs gestegen, tot een gemiddelde van 5.335 USD/FEU reefer.
Op de grote fruitrenbanen in Zuid- en Centraal-Amerika liggen de transportprijzen veel hoger en zijn langetermijncontracten gesloten tegen bijna 50 procent hogere tarieven. De basisvracht zal waarschijnlijk blijven stijgen door de stijgende brandstoftoeslagen, ook al zijn veel exporteurs aan hun breekpunt.