Rederij Maersk zet eigen luchtvrachtmaatschappij op

Na CMA CGM richtte de Deense rederij Maersk ook een eigen vrachtbedrijf op, genaamd Maersk Air Cargo. Het nieuwe vrachtbedrijf zal gevestigd zijn op Billund Airport in Denemarken en zal volgens de containerrederij haar eerste vluchten in de tweede helft van dit jaar gaan uitvoeren.

Maersk heeft al een eigen luchtvaartmaatschappij, Star, maar de luchtvaartmaatschappij, die voornamelijk expresvluchten binnen Europa uitvoert voor de Amerikaanse pakketvervoerder UPS, zal worden samengevoegd in het nieuwe Maersk Air Cargo. Maersk zei verder dat het nieuwe vrachtbedrijf “zogenaamde end-to-end logistieke diensten zal leveren aan bestaande en nieuwe klanten”.

De eigen vrachtvluchten passen in de Deense strategie om niet alleen containervervoer voor grote verladers te verzorgen, maar ook aanvullende logistieke diensten zoals luchtvracht. Om een ​​bredere rol te spelen in de wereldwijde logistiek werd eerder dit jaar de Duitse senator overgenomen. Deze expediteur is gespecialiseerd in luchtvrachtcharters onder de naam Senator Air Bridge.

Maersk heeft al de aandacht getrokken door twee B777F’s te bestellen. De vrachtvloot van de nieuwe luchtvaartmaatschappij telt straks vijf vrachtvliegtuigen. Dit zijn twee B777F’s (capaciteit van 100 ton per vliegtuig) en drie andere B767F’s (capaciteit van 60 ton) gehuurd van leasemaatschappijen die momenteel zullen worden ingezet tussen de VS en China. De vrachtvliegtuigen zullen vanaf de tweede helft van dit jaar geleidelijk in ontvangst worden genomen, waarbij de komst van de twee B777’s voor 2024 gepland staat. Maersk zei verder dat het hoopt ongeveer een derde van zijn jaarlijkse luchtvrachtvoorraad (175.000 ton in 2021) via zijn eigen vrachtbedrijf te vervoeren.

Het is in de plannen onduidelijk hoe Maersk de activiteiten van Star Air, dat 15 kleine vrachtvliegtuigen heeft voor intra-Europese routes, zal integreren in Maersk Air Cargo. Het vrachtbedrijf, gevestigd op Keulen/Bonn Airport in Duitsland, de Europese expreshub voor UPS, kan de vliegtuigen niet zomaar overzetten naar Billund Airport.