Prijzen stijgen omdat Rusland Zee van Azov sluit
De commerciële scheepvaart in de Zee van Azov ligt stil door Rusland. De binnenzee is met een zeestraat verbonden met de Zwarte Zee en de noordelijke oever is Oekraïens.
Graanproducenten waren de eersten die de sluiting van de zee rapporteerde aan rederijen. Rusland is ’s werelds grootste graanexporteur en het meeste graan wordt door vrachtschepen via de zwarte zee geëxporteerd.
Russische autoriteiten hebben aangegeven dat commerciële scheepvaart in de zee van Azov tijdelijk niet is toegestaan vanwege militaire acties in de regio.
Vanwege de sluiting van de zee van Azov en de aanval die Rusland heeft ingezet op Oekraïne zijn de gasprijzen sinds donderdag met een percentage van 40 % gestegen. Een half uur na de opening van de markt bedroeg de prijs van een megawattuur gas 115 euro. Woensdag sloot de handel op 87,45 euro.
Rusland is een belangrijke leverancier van gas en men vreest dat de gaskranen van het land zullen worden gesloten vanwege de oorlog met Oekraïne. Rusland viel donderdagochtend Oekraïne binnen, dat met sancties kan worden geconfronteerd. Ook de olie- en gasindustrie gaan hieraan lijden, omdat het land er veel geld aan verdient.
Europa is zeer afhankelijk van Rusland vanwege zijn gas. Nederland is ongeveer zo’n 15 % afhankelijk. De brandstofleveringen aan Europa gaan gewoon door, meldt het Russische gasbedrijf Gazprom.
De gasprijzen bereikten eind vorig jaar een recordhoogte vanwege de grote vraag en lage reserves, terwijl de industrie zich herstelt van de covid-19-crisis. Rusland kwam wel langetermijncontracten na, maar volgens experts was het land terughoudend om op korte termijn extra gas te leveren. Door de gascrisis zijn al meerdere kleine Nederlandse energieleveranciers failliet gegaan.