Port Klang en Piraeus nu samen in de top van havens met meeste congestie

Naast de namen Shanghai, Ningbo, Los Angeles en Long Beach komen nu ook de havens van Piraeus en Port Klang in de top van havens met de meeste congestie. De wereldwijde container congestie die in de havens speelt en al jaren de toeleveringsketens verstoort, verschuift nu naar andere havens. Terwijl de havens die hier al een tijd mee kampen nu juist de congestie zien verminderen.

Een Deense data analist verwerkt alle informatie over de congestie in havens wereldwijd. Deze analyse laat zien dat havens die het ergst waren nu langzaam maar zeker de congestie kunnen oplossen. Andere havens zien juist de congestie toenemen. De haven van Savannah op de oostkust in de verenigde staten ziet de congestie verminderen. Hetzelfde geldt voor havens in Oost-China en de Westkust van de VS. Tegelijkertijd groeit de congestie in havens aan de Mediterrane kust en de Afrikaanse kustlijn.

De cijfers laten zien dat Port Klang het erg zwaar heeft. Er liggen nu 32 schepen voor anker te wachten voor een plek in de haven. In Zuid-Europa vallen Algeciras en Piraeus op als plekken waar de congestie in grote mate toeneemt.

Een andere data analist laat zien dat Port klang de grootste groei heeft in geannuleerde afvaarten. Dit is gestegen met een record percentage van 980% in de eerste 10 maanden van 2021. In Griekenland heeft een staking van 48 uur de al aanwezige congestie en problematische planning verstoord. Ook in Algeciras aan de Spaanse kust is de congestie toegenomen door stakingen.

Bij de havens van Los Angeles en Long Beach wachten nu 101 containerschepen op een plek in de havens om hun containers te lossen. De Pan-Amerikaanse containerschipparkeerplaats verspreid zich over meer dan 1500 kilometer Amerikaanse kustlijn. Door alle drukte liggen de schepen nu ook zuidelijker voor de Mexicaanse kustlijn.