Oproep van Vrachtbaas Qatar Airways voor striktere regelgeving vervoer Lithiumbatterijen en accu’s

De vrachtbaas van Qatar Airways heeft een opvallende oproep gedaan. Dit is een oproep voor een strengere regelgeving voor het vervoer van Lithium batterijen en Accu’s in vliegtuigen. Hij vertelde dit op de IATA World Cargo Symposium in Dublin, Ierland.

Door het sterk toegenomen aanbod uit de e-commerce worden deze goederen in steeds grotere volumes per lucht vervoert. Het vervoer van deze goederen via lucht transport kan erg gevaarlijk zijn als dit niet onder de juiste omstandigheden gebeurt. En vaak is dit ook het geval. Het is met het vervoer niet het geval of het een keer fout gaat maar wanneer het fout gaat.

Er is niet alleen veel sprake van verkeerde documentatie en onjuiste verpakking. Ook bij de screening en controle gaat er veel mis. Een strikte naleving van de regels en strenge handhaving zijn hard nodig. Als dit niet goed nageleefd wordt kan er een brand aan boord van een vrachtvliegtuig ontstaan of in het ruim van een passagiersvliegtuig, met alle catastrofale gevolgen van dien.

Het gevaar werd benadrukt op de bijeenkomst in Ierland. Dit werd gedaan met een overzicht van alle keren dat het bijna fout ging. Dit was meer dan 320 keer in 15 jaar tijd dat het bijna fout ging door Lithium-ion batterijen. Bijna 20 incidenten waren alleen al in 2020. In de afgelopen 15 jaar zijn er vier vliegtuigen neergestort door incidenten met brandende lithiumbatterijen. Een ander incident is nog net goed afgelopen, hier was de lading die al licht rookte nog net op tijd uitgeladen na het landen. De brandende pallet met batterijen kon met moeite worden geblust op het vracht platform. Gelukkig was het vliegtuig 20 minuten te vroeg geland anders had dit heel anders kunnen aflopen.

Deze goederen worden vooral in het Verre Oosten geproduceerd en gebruikt in producten wereldwijd. Producten zoals laptops, gsm’s en andere soorten elektronica maken hier gebruik van. De vraag naar deze producten neemt toe en dus ook het vervoer hiervan. Alleen is niet altijd duidelijk waar de batterijen precies in vervaardigd zijn. Ze zitten vaak in pakketten van online bestellingen die in grote postzakken aan boord gaan.

De vrachtbaas roept op tot een algemeen verbod van het vervoer van losse lithiumbatterijen in passagiersvliegtuigen, strengere regels voor het vervoer in vrachtvliegtuigen, het gebruik van veilige containers en brandwerende covers en veel striktere regelgeving en handhaving. Dit omdat er altijd mensen zullen zijn die het alsnog zullen proberen de regels te ontwijken, en hiermee mensenlevens op het spel zullen zetten.

De belangenvereniging voor de Nederlandse luchtvrachtsector gaat hierover in gesprek met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Dit gebeurd ook omdat half november het ICAO Dangerous Goods Panel plaatsvindt. Hier moeten strengere regels worden gepresenteerd om eventuele incidenten te voorkomen.