Ningbo’s Meishan-terminal weer aan het werk

De Meishan-containerterminal, die ruim een week heeft platgelegen vanwege een positieve coronatest bij een havenwerker wordt weer opgestart.

Of de terminal de draad voor de volle 100% weer oppakt, is nog onduidelijk. Omdat er door de plaatselijke autoriteiten weinig tot geen officiële mededelingen worden gedaan, hebben verschillende media de afgelopen dagen geprobeerd de situatie in kaart te brengen met behulp van lokale bronnen. Dat leverde in de loop van de week al steeds positievere geluiden op. In het begin van de week zag het er nog naar uit dat de terminal tot 6 september dicht zou blijven. Daarna werd gesproken van een gefaseerde heropening vanaf volgende week dinsdag. En de laatste berichten zijn dus, dat er voor het weekend ook al werk wordt gedaan, zonder dat duidelijk is hoe het tijdspad van de gefaseerde terugkeer naar normale werkschema’s er nu uit gaat zien.

De containerterminals overal ter wereld liepen bovendien ook voor de problemen in Ningbo al op de toppen van hun tenen. Logistieke deskundigen verwachten niet dat alle vertragingen en congestie in de business makkelijk kunnen worden opgelost, zeker niet met het drukke feestdagenseizoen om de hoek.

De logistieke sector moet bovendien de vingers gekruist houden dat de Deltavariant van het coronavirus de Chinese havensteden vanaf nu met rust laat. De sluiting van de Meishan-terminal was gebaseerd op één besmette havenwerker. Slechts omdat bij massale coronatests in Ningbo niet één andere besmetting is vastgesteld, mag de terminal zijn activiteiten voorzichtig hervatten.