MSC past brandstoftoeslagen vaker aan

MSC heeft klanten geïnformeerd dat het de wereldwijde brandstoftoeslag op Azië-routes vaker gaat wijzigen, dit zal om de twee weken gebeuren in plaats van maandelijks.

De grootste containerrederij in de wereld heeft te maken met “de huidige wereldwijde politieke situatie”, die volgens het bedrijf “aanzienlijk en onvoorspelbare schommelingen in de wereldwijde brandstofprijzen veroorzaakt”. De beslissing van MSC is van toepassing voor spot- als kwartaalcontracten.

De prijzen voor stookolie met een laag zwavelgehalte in de scheepvaart is de afgelopen weken enorm gestegen als gevolg van de Russische invasie Oekraïne. De prijs van stookolie met een zeer laag zwavelgehalte (vlsfo) overschreed vorige week zelfs de historische limiet van $1000 per ton in verschillende belangrijke bunkerhavens. De prijzen zijn dinsdagochtend weer gedaald (Singapore=$900, Rotterdam=$920, Fujairah=$938), maar dit betekent ook dat de prijzen zijn verdubbeld ten opzichte van een jaar geleden.

Omdat stookolie zo duur is hebben experts aangenomen dat containerrederijen hun bunkertoeslagen zullen verhogen, bekend als BAF’s (Bunker Adjustment Factor), maar tot nu toe is hierover niet veel aangekondigd. Rederijen maken over het algemeen geen reclame voor deze toeslagen, maar geven alleen nieuws over grote wijzigingen.

Een van de meest openhartige bedrijven op dit gebied is de Europese shortsea-rederij Uni-feeder, die haar BAF-tarieven gedurende enkele maanden op haar website schetst. In April wordt de BAF van Uni-feeder verhoogd van €190 naar €230 per Teu. De prijs was vorig voorjaar €115 en in het najaar €135.