Maersk voltooit eerste binnenlandse verscheping in China

Maersk werd de eerste internationale containerrederij die binnenlands vervoer in China uitvoerde. Het containerschip “Merete Maersk” vervoerde 27 containers afkomstig uit Vancouver (Canada), van de Yangshan-terminal in Shanghai naar Tianjin, de maritieme toegangspoort tot de hoofdstad Beijing.

De Deense containerrederij sprak van “een mijlpaal in China’s openstelling van kustmarkten voor buitenlandse vervoerders”. De Chinese regering heeft afgelopen november besloten om buitenlandse containerrederijen toe te staan ​​om tot 31 december 2024 kustreizen tussen vier havens uit te proberen; naast Yangshan en Tianjin, Qingdao en Dalian. Maersk is een van de rederijen die al geruime tijd aandringt op het openstellen van de Chinese markt.

Maersk zei dat de transshipment in Shanghai haar in staat stelde om “het netwerk te optimaliseren”. “Het zou een aantal van de redenen achter knelpunten in de Chinese toeleveringsketen kunnen oplossen, de verzendtijden kunnen verkorten, de uitstoot kunnen verminderen en onze klanten extra capaciteit kunnen bieden.”

De Deense rederij is van mening dat China zelf ook kan profiteren, en van Shanghai een belangrijker scheepvaartcentrum kan maken. Tot nu toe waren rederijen voor transshipment aangewezen op havens als Singapore en Busan. Maersk zei ook te hopen dat het besluit van de Chinese regering andere landen zal inspireren die nog steeds beperkingen hebben op internationale verzending.