Opkomst grote waterstoffabriek op de Maasvlakte

Het bedrijf The Hydrogen Chemistry Company in Nederland, heeft met Energieconcern BP een overeenkomst getekend om een waterstof-electrolyzer met een vermogen van 250 megawatt te ontwikkelen op de Maasvlakte.

The Hydrogen Chemistry Company en energieconcern BP willen volgend jaar een doorslag nemen over dit H2- fifty project, welke in kosten kan oplopen tot honderden miljoenen euro’s. Volgend jaar willen ze graag een technologieleverancier aannemen, de milieustudies voor het vergunningsproces op gang brengen en het ontwerp van de installatie verder ontwikkelen.

In een electrolyzer wordt zout water met behulp van elektriciteit gesplitst in zuurstof en waterstof. Energieconcern BP wil geproduceerde waterstof gebruiken om zijn productieproces te verduurzamen. Welke energiebronnen daarvoor gebruikt zullen worden is nog niet bekend.

Verminderen van CO2- uitstoot

Volgens The Hydrogen Chemistry Company zou het project de uitstoot van CO2 met 350.000 ton per jaar kunnen verminderen. Volgens het bedrijf wordt het project ondersteund door de topsector energie van het ministerie van Economische Zaken en Klimaatverandering. Het is ook geregistreerd bij het Europese IPCEI-waterstofschema.

Het is niet duidelijk hoeveel van de subsidie ​​nodig is om het project te realiseren. Vorig jaar zei Jörg Gigler, hoofd van de topdivisie energie, in een gesprek met het FD dat de subsidies in Nederland te klein zijn om deze type waterstoffabriek te bouwen. De komst van een klimaatfonds van 35 miljard euro in het komende decennium lijkt daar verandering in te brengen.

Waterstoffabrieken

The Hydrogen Chemistry Company is een samenwerking tussen Nobian en de Australische Macquarie-groep. Nobian is voornamelijk actief in de productie van zout en chloor en is een voortzetting van industriële chemicaliën, voorheen onderdeel van Akzo-Nobel.​​​ Naast Rotterdam ontwikkelt het bedrijf ook waterstoffabrieken in Amsterdam en Delfzijl.