Luchtvracht wordt steeds populairder onder verladers
Luchtvracht wordt steeds populairder onder verladers. Voorheen werd deze dure modaliteit alleen gebruikt voor noodzendingen of dure goederen, maar nu is het voor importeurs gemakkelijker om goederen bij luchtvaartmaatschappijen te boeken. Volgens een onderzoek van luchtvaartorganisatie IATA is luchtvracht per kilogram niet alleen door de grote vraag naar logistiek, maar ook doordat de prijs van containervervoer sterk is gestegen, veel goedkoper geworden (op basis van de Freightos Baltic Index).
Dit is vreemd, want sinds de uitbraak van het coronavirus zijn ook de luchtvrachtprijzen enorm gestegen, met gemiddeld 2,5 keer de kiloprijs die luchtvaartmaatschappijen in 2019 nog vragen. Luchtverladers vanuit China/Zuidoost Azië naar de Verenigde Staten zijn zelfs 5 tot 6 keer duurder uit. De IATA heeft er in de marktprijsanalyse echter op gewezen dat dit nog steeds niet in verhouding staat tot de tariefverhogingen die containerrederijen in dezelfde periode aan klanten opleggen. Op de spotmark, kost het verschepen van een 40-voets container van China naar de westkust van de Verenigde Staten 20.000 dollar. De prijs is zelfs nog zonder het transport van de haven naar de ontvanger.
Prijsverschil
Economen van de luchtvaartorganisatie zeiden dat voor de Corona-crisis in 2019 de luchtvrachtprijzen gemiddeld 13 tot 15 keer hoger waren dan de containervrachttarieven, maar door de grote stijging in de containerprijs, is dit verschil teruggebracht tot 3 á 5 keer de containerprijs. Dit is nog steeds een flink verschil, maar voor veel verladers in nood zijn deze extra transportkosten acceptabel. IATA-analisten hebbend dit berekend op basis van de spotmarktprijzen van de Freightos Baltic Index, inclusief de toeslagen pro feu toegepast op de chargeable weight. In de berekening stond een 40-voets container gelijk aan 9.000 kilogram. Hierdoor kon de prijs van een container worden omgerekend naar een kiloprijs en was het mogelijk om een vergelijking te maken met de gemiddelde kiloheffing voor luchtvracht.
Spotmarkt
Bij deze berekeningen moet dan ook enig voorbehoud worden gemaakt, aangezien er geen rekening wordt gehouden met de veel lagere containerprijzen van langetermijncontracten. Echter geven de berekeningen een indicatie over de verschillen, die voornamelijk in bepaalde gevallen van toepassing zullen zijn.
Het prijsverschil tussen lucht- en containervervoer is nu veel kleiner, waaruit blijkt dat luchtvracht qua tarieven steeds meer kan concurreren met het containervervoer. Als er ook rekening wordt gehouden met het verlies van verkoopopbrengsten als gevolg van de congestie binnen het containervervoer, kunnen de hogere luchtvrachttarieven voor een aantal verladers zelfs een stuk voordeliger zijn.
Bovendien hebben rederijen door de hoge tarieven en de lage leveringsbetrouwbaarheid ervoor gezorgd dat steeds meer verladers op zoek gaan naar een alternatief. Naast de hoge kosten, is de gemiddelde transittijd tussen boeking en ontvangst van een zeecontainer op de terminal volgens de laatste “Ocean shipping index” van het logistieke platform E2open met 25% toegenomen tot 70 dagen. Bovendien is 36% van de extra vertragingen toe te schrijven aan langere transittijden op zee.
Volgens E2open is er sinds vorig jaar in geen van de grote vaargebieden in welke richting dan ook verbetering in transittijden geconstateerd. Met een stijging van 3% waren de levertijden op zee van Europa naar Noord-Amerika zelfs ruim boven het gemiddelde.
Problemen luchtvracht
Alhoewel de luchtvrachtsector ook kampt met flinke congestie bij de vrachtafhandeling op de luchthaven, beperkte capaciteit en opstoppingen bij het wegtransport, is dit nog niks in vergelijking met de huidige situatie van containerverladers. Ondanks de vele problemen bij luchtvracht, blijft de doorlooptijd binnen de luchtvracht nog altijd 5 tot 8 dagen. Luchtvracht is een stuk duurder in vergelijking met zeevracht, maar de verlader weet wel dat de goederen ongeveer een week na bestelling arriveren.
Met lage voorraden en de drukke decembermaand in het vooruitzicht, zal de keuze voor verladers die op tijd over hun goederen willen beschikken snel gemaakt zijn. Dit is ook een verklaring voor de topdrukte op grote luchthavens als Frankfurt en Schiphol. Dit is ook een van de redenen waarom reders als Maersk en CMA CGM een marktpositie willen innemen binnen de luchtvrachtsector.