Luchtvracht tarieven stijgen door het dak

Aan het einde van het jaar zaten de luchtvracht tarieven op een nieuw toppunt. Voor een kilo luchtvracht van Hong Kong naar de Verenigde Staten betaalde men in december meer dan 12,5 dollar. Dit was een dollar meer dan in november. Vergeleken met december 2019 is dit een toename van meer dan 150 procent.

De route van Azië naar Europa steeg minder snel maar ook daar is een flinke stijging te zien vergeleken 2019. Hier wordt nu ongeveer acht dollar per kilo luchtvracht gevraagd. Van Europa naar Noord-Amerika ligt nu op iets meer als vijf euro per kilo.

De prijsstijgingen in december zijn niet te danken aan een grotere vraag naar luchtvracht maar aan de problemen elders in de toeleveringsketen. Deze problemen zorgen ervoor dat er paniekinkopen worden gedaan door de luchtvrachtmaatschappijen om vertragingen te voorkomen. Ook lokaal in Europa en elders zijn er problemen zoals personeelstekorten en gebrek aan ruimte in de loodsen.

Ook de kort maar krachtige lockdowns in China zorgen voor problemen. Hele steden zijn voor korte tijd dicht en iedereen moet een covid test doen. Hiernaast zijn er strenge quarantaineregels ingevoerd voor piloten. Het chinees nieuwjaar en de olympische winterspelen die beiden in februari zijn zullen de prijzen ook verder gaan opdrijven.

Het is het tweede jaar op rij dat dat de luchtvrachttarieven pieken. De gemiddelde luchtvrachtprijs van Hong Kong naar Noord-Amerika is vergeleken met 2021 met vier dollar per kilo gestegen. Vergeleken met 2020 zelfs met zo’n zeven dollar. De tarieven naar Hong Kong vanuit Europa zijn gestegen met bijna anderhalve euro.