Luchtvracht markt groeit maar Schiphol profiteert niet mee.

De prijs van luchtvracht is explosief gestegen net als de prijs van zeevracht. dit betekent een hoop nieuwe kansen voor Schiphol en Nederland maar het is de vraag of die hier van gaan profiteren. De vraag naar luchtvracht is gigantisch en de tarieven stijgen hier door snel. Schiphol kan hier amper van profiteren. De focus op de luchthaven lag altijd op passagiersvluchten en daardoor is de vracht capaciteit gelimiteerd.

De luchtvrachtsector heeft minder last gehad van de pandemie. De vraag is gigantisch en de capaciteit is nog nooit zo groot geweest. De grote stijging in tarieven komt met name door de verhoogde vraag naar het vervoer van medische goederen en producten uit de E-commerce.

Er zijn twee manieren om luchtvracht te vervoeren. De eerste optie is in het ruim van een vrachtvliegtuig hier gaat een grote hoeveelheid vracht in. De tweede optie is in de buik van passagiersvliegtuigen. Hier gaat veel minder vracht in maar er zijn meer vliegtuigen beschikbaar. Bijna de helft van alle luchtvracht ging mee in passagiersvliegtuigen. Door het wegvallen van deze vluchten kwam er een flink tekort aan capaciteit. Er is de mogelijkheid om passagiersvliegtuigen om te bouwen, echter kost dit veel tijd en geld. In het begin van de pandemie om tekorten te voorkomen werd er vracht op de stoelen van de vliegtuigen gezet. Maar dit gebeurd nu minder wegens veiligheidsvoorwaarden.

Veel grote containerrederijen spelen in op de grote vraag naar luchtvracht. Verschillende rederijen hebben honderden miljoenen dollars geïnvesteerd in vrachtvliegtuigen en overnames. Ook de rederijen hebben zich gerealiseerd dat de zeevaart sector gevoelig is voor verstoringen. De vraag naar zeevracht is nog nooit zo hoog geweest maar die naar luchtvracht is ook gigantisch gestegen. Producten die snel geleverd moeten worden gaan nu vaak per vliegtuig. Een reden hiervan is dat de betrouwbaarheid van de het zeevervoer is afgenomen. Nog geen 30% van de schepen komt op tijd aan dit zorgt voor problemen in de toeleveringsketens van bedrijven.