Lockdown Shanghai, voorlopig nog niet voorbij

De lockdown in de Chinese stad Shanghai is voor onbepaalde tijd verlengd.

Het was de bedoeling dat de lockdown per dinsdag 5 April 2022 opgeheven wou worden, echter heeft de regering dit niet gedaan.

De autoriteiten in Beijing melde op dinsdag dat er 16.000 nieuwe Corona-infecties waren geconstateerd in China. Door de verlening van de strenge maatregelen in Shanghai kunnen vele fabrieken hun productie nog niet hervatten.

Tesla COA Elon Musk liet via twitter weten dat door China’s Zero-Covid beleid het eerste kwartaal van het bedrijf “bijzonder moeilijk” waren, en dat het bedrijf hun autofabriek Shanghai nog niet kan heropenen om productie kan oppakken wat eigenlijk eerst maandag zou gebeuren.

Vooralsnog blijven de havens van China nog gewoon open en functioneren, maar Vessels Value meldde vorige week wel dat er nog meer dan 300 schepen te wachten liggen om de haven Shanghai te betreden. Door de wachtende schepen in het zeegebied van de havens Shanghai en Ningbo-Zhoushan word momenteel ongeveer 1.92% van de wereldwijde vrachtcapaciteit vastgehouden.

Fourkites stelt dat steeds meer schepen uitwijken naar nabijgelegen havens bijvoorbeeld Ningbo-Zhoudhan. En dat de gemiddelde zevendaagse containeroverslag met 33% is gedaald in opzicht van maart 2022.