Lockdown in Ningbo aangescherpt

Ondanks de strenge lockdown in de Chinese havenstad Ningbo zijn de volumes die de haven verwerkt niet gedaald volgens de Chinese staatsmedia.

De corona uitbraak in een kleding fabriek heeft ervoor gezorgd dat de hele stad in lockdown ging en iedereen getest werd. Dit heeft ervoor gezorgd dat het nijpende tekort aan vrachtwagenchauffeurs alleen maar erger is geworden. Ningbo is de grootste haven in de wereld als je rekent in vracht volumes en de derde grootste als het gaat om container overslag.

In eerste instantie ging het om 1 coronageval maar dit liep al snel op naar meer dan 20 gevallen. Lokale bedrijven geven aan dat hun operaties tijdelijk stil liggen of op lagere toeren draaien door de lockdown. Ondanks de maatregelen draait de haven volop door tussen 1 en 3 januari is er een dagelijkse doorvoer van bijna 100.000 TEU waargenomen. De maatregelen kunnen zorgen voor grote problemen bij productielijnen en andere onderdelen van de toeleveringsketen. De overheid heeft passen uitgegeven aan vrachtwagen chauffeurs die de haven mogen betreden. Dit moet via speciale routes en ze mogen alleen naar bepaalde gesloten locaties.

In de laatste zes maanden heeft Ningbo drie gedeeltelijke lockdowns gehad. Niet alleen in Ningbo wordt er hard opgetreden tegen corona. De Chinese overheid heeft recent ook 200 piloten in quarantaine gezet omdat twee van hen positief testte op Covid-19.