Lidl wil beginnen met het opzetten van eigen containerrederij

De Duitse supermarktketen Lidl is moe van een tekort aan containercapaciteit en hoge prijzen en wilt nu graag zelf schepen charteren en onderbrengen binnen een eigen rederij.

Het initiatief moet bestaande capaciteit bij containerrederijen en expediteurs ‘deels vervangen’, meldt de Lidl Stichting, behorende tot de Schwarz Gruppe, tegenover het Duitse transportkrant DVZ na eerdere berichten in de Duitse media.

De Duitse supermarktketen wil zijn eigen rederij Tailwind Shipping Lines gaan noemen. ‘Het doel is daarbij om de gestegen volumes van verschillende productievestigingen langdurig en deels flexibel te kunnen managen’, aldus Wolf Tiedemann van de Lidl Stiftung.

Er is voorlopig geen informatie over de schepen, routes en de afvaartlijsten, maar volgens scheepsmakelaars gaat er in de Duitse havens een gerucht rond dat Lidl al halverwege het jaar met Tailwind Shipping Lines wil beginnen. Het gaat dan om de diensten tussen de EU en het verre Oosten.

Lidl gaat met het opzetten van een eigen containerrederij een stuk verder dan andere grote verladers zoals Ikea en het Amerikaanse Costco. Die grote verladers hebben alleen eigen schepen gecharterd. De rest van de bedrijfsvoering laten ze over aan marktpartijen. Lidl geeft voorlopig geen informatie over de invulling van de plannen. Volgens de Duits media wordt er door de supermarkt wel a enige ervaren rederijmanagers geworven in verschillende Duitse havens.