Lek in Baltic Nord Stream 2

De Nord Stream 2-gasleiding van Rusland naar Duitsland via de Baltische Zee is lek, waarbij gas vrijkomt in de Oostzee. De Deense autoriteiten hebben schepen gevraagd om niet in de buurt van het eiland Bornholm te komen, waar de pijpleiding langs loopt. De Nord Stream 2 is niet in gebruik, echter bevat deze leiding wel gas.
Het lek werd ontdekt doordat de druk in de pijpleiding sterk was verminderd. De oorzaak van het lek wordt onderzocht. Er is nu een veiligheidszone gevormd rond Bornholm omdat het gas gevaarlijk kan zijn voor de scheepvaart.

De pijpleiding zou eigenlijk dit jaar operationeel zijn, maar Duitsland besloot het goedkeuringsproces enkele dagen voordat Rusland Oekraïne binnenviel te stoppen. Nord Stream 2 verdubbelt het volume Russisch gas dat aan Duitsland wordt geleverd. Ook de gasleiding Nord Stream 1, die net als de Nord Stream 2 via de Oostzee tussen Rusland en Duitsland loopt, is al enige tijd afgesloten. Volgens Moskou was dit te wijten aan technische problemen. Berlijn zegt dat Rusland energie gebruikt als chantagemiddel vanwege westerse steun aan Oekraïne.