Laagste waterstand ooit komt steeds dichterbij voor de Rijn

Ter hoogte van Lobith is de Rijn slechts enkele centimeters verwijdert van de laagste waterstand ooit. Op 29 oktober 2018 zakte de rivier bij Lobith naar een waterstand van 6,49 meter boven NAP. De Rijn staat nu op dezelfde plek op een stand van 6,53 meter. Volgens Rijkswaterstaat zal dit peil nog verder zakken de komende dagen, doordat er niet veel regen wordt verwacht in het stroomgebied van de rivier.

Midden in de zomer is het uitzonderlijk dat de waterstand een extreem lage stand gaat bereiken. Normaal ligt de waterstand in deze periode gemiddeld rond de 8,70 meter boven NAP. In het najaar komt dit meestal wel voor, doordat er dan geen smeltwater vanuit de Alpen de rivier instroomt.

De waterafvoer van de Rijn bij Lobith zal tegen het einde van de week zakken naar 650M3 per seconde. Ook dat is heel dichtbij de laagste afvoer ooit gemeten in deze tijd van het jaar. Voor de binnenvaart is dat een belangrijk gegeven, dit doordat de waterstand niet altijd wat zegt over de hoeveelheid water die beschikbaar is. Door de jaren heen kan de waterstand veranderen door de wijzigingen in de vorm en vaargeul van de rivier.

Cristel de Zwaan, adviseur rivieren bij het watermanagementcentrum Nederland geeft aan dat de rivier vergelijkbaar is met een pan. “In een brede pan staat een liter water lager dan in een smalle pan, maar in allebei zit net zoveel water”. “Schippers en waterbeheerders willen daarom ook liever weten hoeveel water er is”. Dat er de komende dagen weinig water naar Lobith zal komen blijkt ook uit berichten van het waterbeheer in Duitsland. Zij gaven dinsdag aan dat de waterstand van de Rijn bij Emmerich is gezakt tot onder het niveau van de peilstok. Daar stroomt nog ongeveer twee meter water door de vaargeul.

UPDATE: INMIDDELS LAAGSTE WATERSTAND BEREIKT