Kabinet zet mes in capaciteit Schiphol, Vrachtsector ACN eist nu vrachtpool

Infrastructuur en Waterstaat minister Mark Harbers liet afgelopen vrijdag weten dat de regering het aantal vliegbewegingen op Schiphol vanaf november 2023 wilt terugbrengen met 60.000 naar een totaal van 440.000 vliegbewegingen.

Volgends Maarten van As, directeur van vluchtkoepel ACN, blijven er hierdoor geen slots meer over voor vrachtvluchten. Na lang onderhandelen was er eindelijk een overeenkomst gekomen voor de vrachtsector genaamd rule 2. Dit zou er voor zorgen dat een groot aantal onbenutte vliegbewegingen op Schiphol zou worden toegewezen aan de vrachtsector. Echter met het schrappen van 80.000 vluchten blijven er geen slots meer over en heeft rule 2 helemaal geen nut volgens van As. Hij wil dan ook dat er als alternatief een vrachtpool komt. Hij wilt dat er 20.000 vluchten exclusief worden gereserveerd voor de vrachtsector. Dit zal op jaarbasis 4.5% zijn van alle 440.000 vluchten op Schiphol

Van As zegt al jaren te praten met de overheid voor een vrachtpool op Schiphol zodat de vrachtsector is voorzien van voldoende vluchten. Maar volgens de regering en de landsadvocaat is dit niet mogelijk door regels van de Europese commissie.

Van As kan inhoudelijk het besluit van minister Harbers snappen. Al is het besluit wel genomen zonder enige vorm van overleg met belangenorganisaties die betrokken zijn op Schiphol. “Dit besluit doorkruist het al lopende overleg door de verschillende partijen op de luchthaven over de netwerkwerkkwaliteit van Schiphol, het CO2-plafond en de gesprekken over de vermindering van het aantal nachtvluchten. Dat wordt nu ook doorkruist.”

De ACN zegt al jaren af te kalven door de komst van budgetvluchten. En dat door dit de Europese vrachtpositie van de luchthaven steeds meer wordt ondermijnd. Voor de start van de Coronapandemie was het vrachtvlucht percentage al onder de 3%, gelukkig was dit nog wel goed voor 25% van de toegevoegde waarde van Schiphol.