In Rotterdam worden vooral containers getroffen door sancties

Vanwege de oorlog met Rusland en Oekraïne merkte de Rotterdamse haven de impact op de sancties tegen Rusland, dit heeft vooral betrekking tot containervervoer. Volgens de havenautoriteit is de onzekerheid over sancties een van de redenen waarom terminals en rederijen geen containers meer accepteren of behandelen die bestemd zijn voor Rusland.

Ongeveer 8% van het containertransport door Rotterdam is gerelateerd aan Rusland. Het exportverbod geldt voor een groot aantal goederen, waaronder goederen die zowel voor burger- als militaire doeleinden kunnen worden gebruikt. Omdat het niet altijd duidelijk is wat de sancties wel en niet dekken, kiezen veel bedrijven ervoor om deze zendingen niet vooraf te verwerken.

Het is niet duidelijk hoe de oorlog tussen Rusland en Oekraïne zal verlopen. Ook het betalingsrisico speelt een grote rol. Volgens het Havenbedrijf is het onduidelijk wat de ontwikkelingen in Oekraïne de komende tijd betekenen voor de handelsstromen.

De import van energie zoals ruwe olie, aardolieproducten, vloeibaar aardgas (LNG) en steenkool is momenteel vrijgesteld van sancties. Van de bijna 470 miljoen ton die in Rotterdam werd overgeslagen, was 62 miljoen bestemd voor Rusland, aldus de haven. Momenteel komt ongeveer 30% van de ruwe olie uit Rusland en een kwart uit LNG. Bovendien heeft Rusland 20% van het aanbod van aardolieproducten en kolen.

Rusland exporteert ook staal, koper, aluminium en nikkel via Rotterdam. Ook dit valt vooralsnog niet onder de handelsbeperkingen die door de Europese Unie zijn afgekondigd.