Impact op de Duitse export, klap door oorlog Oekraïne moet nog komen

De Duitse export daalde in januari, terwijl economen op een stijging hadden gerekend. Problemen met wereldwijde logistieke ketens kunnen de export van Europa’s grootste economie hebben beïnvloed. De Duitse export zal waarschijnlijk ook hard worden getroffen door de oorlog in Oekraïne, aangezien Rusland een belangrijke markt is en steeds meer Duitse bedrijven de verkoop in Rusland stopzetten.

Volgens federale statistieken daalde de export met 2,8 procent, vergeleken met 1,2 procent in december. Economen verwachten over het algemeen een stijging van 1%. De export naar EU-landen daalde met bijna 10%. Er wordt meer geëxporteerd naar andere delen van de wereld. De Duitse invoer daalde met 4,2%.

Estatis meldde dat de export naar Rusland in januari 2,6 miljard euro waard was. Het is nog niet bekend wat de impact is van westerse sancties tegen Moskou op de invasie van Oekraïne. Grote Duitse bedrijven zoals Mercedes-Benz, Volkswagen, BMW en Daimler Trucks zijn gestopt met verkopen in Rusland. De Duitse regering waarschuwde al dat sancties tegen Rusland een grote impact zullen hebben op de economie.