Hoge ambtenaren sluiten zich aan bij havenstakingen in Liverpool

Volgens de Britse vakbond Unite zullen bijna 600 werknemers van de haven van Liverpool vanaf 11 oktober tot en met 17 oktober zeven dagen lang staken.
Naast de havenarbeiders en de technici, die op 19 september met twee weken van stakingen zijn begonnen, hebben nu ook de hogere bedienden en controleurs van de controlekamer zich bij de stakingen aangesloten.
Daarnaast zijn ook de havenmeesters, ploegleiders en scheepsverkeersleiders klaar om te staken, aldus de aankondiging van Unite.
Het gecombineerde effect van zoveel stakingen betekent dat de hele haven voor ernstige operationele problemen komt te staan.
De werknemers zijn het niet eens met het besluit van MDHC, onderdeel van Peel Ports, om een loonsverhoging van ongeveer 8,3% aan te bieden, terwijl de reële inflatie, RPI, 12,3% bedraagt.
Het geschil gaat ook over het feit dat MDHC de loonovereenkomst van 2021 niet nakomt, aldus Unite. De beloofde loonherziening, wat voor het laatst gebeurde in 1995 en een afspraak om de ploegenroosters te verbeteren werden niet nagekomen.
“De woede onder het personeel van MDHC over de hebzucht van dit enorm winstgevende bedrijf en zijn miljardair-eigenaar John Whittaker reikt van de ene kant van het bedrijf tot de andere. Onze leden zullen niet terugkrabbelen en Unite ook niet. MDHC moet zijn eerdere loonbeloften nakomen en nu met een fatsoenlijke loonsverhoging komen,” aldus algemeen secretaris van Unite, Sharon Graham.
Unite nationale coördinator voor vrije havens, Steven Gerrard wees erop dat de verstoring in de haven van Liverpool “volledig de schuld is van MDHC en Peel Ports”. Hij merkte op dat “als er nog meer personeel wegloopt vanwege het ontoereikende loonaanbod van het bedrijf, de hele haven letterlijk “onbruikbaar” zal worden”.