Het tekort aan vrachtwagenchauffeurs in de VS neemt af, maar de markt wordt nog steeds afgeremd

Logistieke professionals keren terug naar het bedrijfsleven. Vrachtwagenchauffeurs die tijdens de pandemie hun eigen weg gingen, treden weer in dienst bij transportbedrijven en operationeel personeel solliciteert bij expediteurs. Het tekort aan arbeidskrachten dat veel bedrijven de afgelopen jaren heeft gehinderd, neemt af nu de markt een langzame aanloop kent. Het tekort aan vrachtwagenchauffeurs, in die periode wat werd beschouwd als een van de grootste knelpunten in de logistiek, is afgenomen. De American Trucking Associations schat dat de Amerikaanse vrachtwagensector vorig jaar een tekort had van 78.000 chauffeurs, wat minder is dan het recordaantal van 80.000 in 2021.

In 2021 kromp de pool van chauffeurs in dienst van transportbedrijven omdat de hoge vrachtprijzen veel chauffeurs aanmoedigden om voor zichzelf te beginnen. De vertraging van het volume in de tweede helft van 2022, gecombineerd met stijgende brandstof- en andere kosten, dwong een groeiend aantal van die ondernemers om opnieuw werk te zoeken. Uit een in november gepubliceerd onderzoek van het Professional Driver Agency, in samenwerking met wervingsspecialist Conversion Interactive, bleek dat 22,1% van de chauffeurs de afgelopen zes tot twaalf maanden minder kilometers had afgelegd als gevolg van de afgenomen vrachtvolumes, terwijl nog eens 27,2% fluctuaties in hun kilometers meldde en nog eens 5,5% minder kilometers maakte om andere redenen dan minder volume.

En nu ervaren expediteurs ook een opleving in het aantal sollicitaties. “Mensen kloppen weer op deuren”, zegt Helmuth Berchtold, hoofd van de Amerikaanse tak van logistiek recruitment specialist adi Consult. De afgelopen twee jaar vond hij het moeilijk om geschikte kandidaten voor te stellen aan zakelijke klanten, maar nu heeft hij kandidaten beschikbaar – hoewel hooggekwalificeerde verkopers moeilijk te vinden blijven, voegde hij eraan toe. De snelheid waarmee de markt veranderde van een levendige vraag naar een drastische vertraging heeft de werkgelegenheidsvooruitzichten bijna van de ene dag op de andere veranderd. Nadat Amazon in november bevestigde dat het 10.000 werknemers zou ontslaan – ongeveer 3% van zijn bedienden in bedrijfs- en technologiefuncties – en FedEx Freight chauffeurs een stimulans van 300 dollar per week bood om vanaf begin december tot maart verlof te aanvaarden, ontsloeg Walmart in december bijvoorbeeld 1.500 werknemers in een distributiecentrum in de buurt van Atlanta.

Aangezien hun marges krimpen, moeten logistieke bedrijven hun loonstructuur voor nieuwkomers aanpassen – ironisch genoeg in een tijd waarin de inflatie de inkomsten aantast. Dit is vooral een uitdaging voor hooggekwalificeerd verkooppersoneel, dat nog steeds moeilijk te vinden is. Het vereiste basissalaris in deze categorie ligt tussen 125.000 en 130.000 dollar, waarbij de beste professionals 150.000 dollar vragen vóór commissie, aldus de heer Berchtold. “Vroeger was het ongeveer 75.000 dollar, vóór de pandemie.” De stijging van de salarissen in de afgelopen twee jaar was voor expediteurs relatief gemakkelijk op te vangen terwijl de vrachtprijzen op stratosferische niveaus lagen. Nu de marges krimpen, zijn deze loonniveaus onhoudbaar, zei hij. Ondertussen worden bedrijven die een carrièrepad aanbieden weer aantrekkelijker. Vóór de pandemie was iedereen op zoek naar cursussen die werknemers zouden helpen hun vaardigheden te ontwikkelen, maar in het Covid-tijdperk verschoof de focus naar een “kom-en-graai”-aanpak, aldus Berchtold. Ze zeiden: “Ik wil 20.000 dollar meer. Ik wil niet op een kantoor werken”.