Het staatsbedrijf Ukrainian-Railways wil de exportcapaciteit op het spoor vergroten

Het staatsbedrijf Ukrainian Railways heeft aangekondigd dat ze met de Eu-landen de capaciteit van de westelijke spoorwegovergangen willen verdubbelen.

Rusland blokkeert de belangrijkste zeehavens van Oekraïne. Het staatsbedrijf geeft daarom ook aan om de capaciteit van de westelijke spoorwegovergangen te verdubbelen omdat, ze hun exportcapaciteit willen behouden. Wegens de benauwde mogelijkheden in de havens kijkt men nu naar mogelijkheden op het spoor voor het exporteren van goederen naar Europa.

Ukrainian Railways heeft voor elke grensovergang een “werkgroep” ingesteld en medewerkers moeten maatregelen ontwikkelen en uitvoeren om het verkeer via de grensovergang te vergroten. Het staatsbedrijf heeft ook bekend gemaakt dat ze bezig zijn met aangrenzende spoorwegen om het verkeer te vergroten en de douaneprocedures te versnellen.

Volgens de Ukrainian Railways bedraagt ​​de totale hoeveelheid graan die uit Oekraïne wordt geëxporteerd ongeveer 60 miljoen ton per jaar, waarvan 95% via zeehavens. Op de dag dat Rusland het land binnenviel, werd de haven van Odessa door de regering gesloten. Volgens het bedrijf kunnen nu alleen de havens van Izmail en Reni vracht overslaan voor export. Bovendien kan slechts een kleine hoeveelheid lading worden overgeslagen.

Het staatsbedrijf zei dat in de eerste 11 dagen van maart meer dan 100.000 ton graan over het land werd overgeslagen. Dat is een daling van ongeveer 87% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In februari steeg de graanexport met 37,4% op jaarbasis.

Oekraïense havens zijn grotendeels gesloten vanwege de aanhoudende gevechten en de logistiek van het land is in de war gebracht. Boeren vinden het ook moeilijk om toegang te krijgen tot land om nieuwe gewassen te verbouwen. Hierdoor ontstonden tekorten en stegen de tarweprijzen.