Havenarbeiders in Liverpool gaan staken voor een beter loon

Havenarbeiders in de haven van Liverpool gaan staken nadat zij een “loonsverlaging verkleed als loonsverhoging” aangeboden hebben gekregen, zo heeft een vakbond laten weten.

Unite laat weten dat meer dan 560 havenarbeiders en ingenieurs in de haven van 19 september tot 3 oktober stakingsacties zullen voeren.

Volgens de vakbond moet Peel Ports, dat de MDHC beheert, een “redelijk aanbod” doen en zijn eerdere beloften nakomen.

Peel Ports zei dat zijn loonaanbod “ver boven het nationale gemiddelde” lag.

Volgens Unite heeft het bedrijf slechts een loonsverhoging van 7% aangeboden, ondanks het feit dat het in 2021 30 miljoen pond winst maakte.

Algemeen secretaris Sharon Graham vertelde dat werknemers in het hele land “het spuugzat zijn om te horen dat ze hun lonen en levensstandaard moeten inleveren terwijl werkgever na werkgever zich schuldig maakt aan buitensporige woekerpraktijken”.

“MDHC moet nog eens goed nadenken, een redelijk aanbod doen en zijn eerdere beloften nakomen,” voegde hij eraan toe.

Meer dan 1.900 Unite-leden in de haven van Felixstowe zijn ook naar huis gestapt vanwege de lonen.

David Huck, chief operating officer van de Peel Ports Group, zei dat het bedrijf teleurgesteld was over het besluit nadat het een loonpakket van 8,3% had aangeboden, waarin de loonsverhoging van 7% was opgenomen.

“Ons loonbod ligt ruim boven het nationale gemiddelde en vertegenwoordigt een duurzame positie voor het bedrijf, rekening houdend met de stagnatie in de containermarkt, de wereldwijde economische druk, het conflict in Oekraïne en de wereldwijde verstoring van de scheepvaart,” voegde hij eraan toe.