Hapag-Lloyd heeft een extra 75.000 zeecontainers besteld

De Duitse rederij Hapag-Lloyd heeft opnieuw een groot aantal zeecontainers besteld om het grote tekort aan containercapaciteit te bestrijden. Het gaat om 75.000 stuks. Deze bestelling komt boven op de order van 150.000 teu begin dit jaar. Dit was de grootste bestelling in de geschiedenis van Hapag-Lloyd.

Hapag-Lloyd heeft sinds begin 2020 haar containerpark significant uitgebreid met 625.000 stuks dit staat gelijk aan een groei van 22%. Een groot gedeelte van deze orders bestaat uit koel containers.

Vertragingen

Het tekort aan containers word grotendeels veroorzaakt door de langere doorlooptijden, dit is een extra tien dagen. De oorzaken van deze langere doorlooptijden liggen hem in de vertraging van de vaarschema’s, de congestie bij de overslagterminals en de onbalans in de bezettingsgraad. Sinds het begin van de coronacrisis zijn daardoor voor hetzelfde volume ongeveer 20% meer containers nodig om hetzelfde volume te verwerken.

De normale doorlooptijd van zeecontainers ligt op vijftig dagen bij de rederij, door onder andere de havencongestie in China zijn er veel vertragingen. Hierdoor is de doorlooptijd opgelopen tot 60 dagen