Grote werkdruk op Schiphol door personeelstekort

Vracht-afhandelaren op Schiphol hebben een groot personeelstekort.
Door verschillende anonieme bronnen wordt gemeld dat er veel aandacht wordt besteed aan passagiersvluchten maar de vracht sector krijgt nauwelijks aandacht.
Het werven van nieuw personeel is nog nooit zo’n grote uitdaging geweest.

De anonieme bronnen melden dat er een hoge werkdruk is bij de afhandeling van de vrachtvluchten. Er melden zich amper nieuwe collega’s en er zijn grote zorgen over de veiligheid. Als een nieuwe collega zich aandient is dit vaak voor korte duur. Dit gaat voornamelijk over tijdelijke buitenlandse medewerkers. Dit maakt het inwerken wat vaak snel moet erg ingewikkeld door de taalbarrière. Door de corona pandemie is de luchtvracht sector enorm toegenomen. Waar de medewerkers voorheen een paar uur voor hadden moet nu binnen uur.

Tweede kamerlid Mahir Alkava van de SP denkt dat het personeelstekort kan worden opgelost door de werkomstandigheden te verbeteren op Schiphol. Als die goed genoeg zijn kiezen mensen vanzelf om dit beroep uit te oefenen. Maar onder de huidige omstandigheden waar mensen als wegwerppersoneel worden gebruikt zal het personeelstekort aanblijven. Werknemers kunnen staandevoets ontslagen worden en de lonen zijn vaak te laag.

De vakbond FNV pleit voor een algemene cao voor vracht-afhandelbedrijven. Hierdoor kunnen werkgevers niet meer concurreren op arbeidskosten maar op kwaliteit van hun medewerkers. Alkaya van de SP denkt dat de problemen opgelost kunnen worden door een limiet te zetten op het aantal afhandelaren die werkzaam zijn op Schiphol. Dit zijn op dit moment acht bedrijven. In omringende landen zijn dit er vaak maar 2 of 3.

Volgens de belangenvereniging Air Cargo Netherlands (ACN) zou dit niet eens van de wet mogen. Het is een open markt en dit mag van de Europese regelgeving. Al zou je dit willen denkt de ACN dat dit niet optimaal zou zijn. De ACN denkt niet dat de werkdruk afneemt als de afhandelaren een groot bedrijf zouden zijn. Het personeelstekort zal aanhouden ondanks de dan samenvoeging van de bedrijven. Als voorbeeld wordt Schiphol met de luchthaven van Frankfurt vergeleken. In Frankfurt zijn veel minder afhandelaren actief maar ook hier kampt men met een groot personeelstekort en liggen er honderden platen met vracht die niet afgehandeld is.