Frans luchtschip voor vrachtmarkt

Flying Whales een Franse startup heeft 124 Miljoen dollar opgehaald in een derde financieringsronde. Hiermee gaan ze door met het ontwikkelen van een luchtschip voor de luchtvrachtmarkt die onder meer ingezet kan worden voor offshore-industrie lading tot maximaal 60 ton. De verwachte eerste vlucht zal in 2024 plaatsvinden.

In totaal heeft Flying Whales nu 160 Miljoen dollar opgehaald, en investeren onder anderen de Franse overheid, Stadstaat Monaco, Luchthaven groep ADP, Air Liquide en de Canadese provincie Quebec in Flying Whales. Ze hopen hiermee het eerste luchtschip met zero emissie te produceren.

Prototypes van luchtzeppelinbestaan al van Britse Airlander en Lockheed LMH-1. Deze bedrijven maken al enkele jaren testvluchten maar er is nog geen commerciële doorbraak.

Het luchtschip van Flying Whales zal iets kleiner zijn dan de bestaande prototypes, en de eerste klant die er gebruik van wil maken is oliemaatschappij Total. De productie vindt plaats in China, Montreal en Frankrijk, en Flying Whales hoopt in 2024 het eerste schip in gebruik te nemen in het Franse Bordeaux.

Door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne zijn bestaande zware vrachtvliegtuigen (Volga Dnepr en het Antonov Airlines) uit Rusland uit de markt i.v.m. de boycot van Russische airlines. Hierdoor valt ruim de helft van de zware vrachtvliegtuigen weg en ziet Flying Whales een opening voor zeker 50 luchtvrachtschepen.