Felixstowe: Werknemers in belangrijke Britse haven staken acht dagen

Werknemers in de grootste containerhaven van het Verenigd Koninkrijk in Felixstowe gaan acht dagen staken omdat men ontevreden is over de lonen.

Ongeveer 1.900 leden van de vakbond Unite zullen op 21 augustus in staking gaan nadat ze een loonsverhoging van 7% hebben afgewezen.

Unite noemde het loonbod “aanzienlijk lager” dan het inflatiepercentage. Omdat de kosten van levensonderhoud blijven stijgen is het nodig om de lonen te verhogen.

Een woordvoerder van de haven van Felixstowe zei dat het bedrijf “teleurgesteld” was en dat het “vastbesloten” was om de werknemers te helpen de stijgende kosten aan te pakken – en tegelijkertijd te blijven investeren in de haven.

Volgens de vakbond zullen de stakingen in de haven lopen van zondag 21 augustus tot maandag 29 augustus.

Sharon Graham, algemeen secretaris van Unite, zei: “Zowel de Haven van Felixstowe als het moederbedrijf CK Hutchison Holding Ltd. zijn enorm winstgevend en ongelooflijk rijk.

Ze zijn volledig in staat om de werknemers een eerlijk dagloon uit te betalen. Het bedrijf heeft prioriteit gegeven aan het uitkeren van dividenden van vele miljoenen ponden in plaats van het betalen van een fatsoenlijk loon aan de werknemers,” voegde Graham eraan toe.

Ongeveer de helft van de containers die het Verenigd Koninkrijk binnenkomen, worden via de haven vervoerd.

Unite zei in een verklaring dat de staking “een enorm effect zal hebben op de toeleveringsketen van het Verenigd Koninkrijk en ook ernstige verstoringen zal veroorzaken voor de internationale maritieme wereld, alsmede voor de toeleveringsketen van het Verenigd Koninkrijk, inclusief de logistiek- en transportsector”.Een woordvoerder van de haven van Felixstowe zei: “De haven heeft sinds 1989 geen staking meer gehad en we zijn teleurgesteld dat de vakbond een stakingsactie heeft aangekondigd terwijl de besprekingen nog aan de gang zijn. De haven biedt veilige en goed betaalde banen en er zullen alleen maar verliezers zijn bij een staking.”

De haven zei dat werknemers die betrokken zijn bij het geschil gemiddeld 43.000 pond per jaar verdienen. De gesprekken worden maandag hervat.

Werknemers elders in de transportsector hebben ook plannen aangekondigd om in augustus te staken, nadat vakbonden hadden gezegd dat de lonen geen gelijke tred houden met de stijgende kosten van levensonderhoud en dat hun leden een loonsverhoging nodig hebben.

  • Waarom gaat iedereen in staking?

De inflatie – het percentage waarmee de prijzen stijgen – bedraagt momenteel 9,4%, het hoogste peil in 40 jaar. The Bank of England heeft gewaarschuwd dat de inflatie kan oplopen tot meer dan 13% omdat de prijzen van energie, brandstof en voedsel de pan uit rijzen.

Treinbestuurders van negen spoorwegmaatschappijen zullen op 13 augustus staken in een loonconflict, zo heeft de vakbond Aslef gezegd.

De vakbond Rail, Maritime and Transport (RMT) plant stakingen voor donderdag 18 augustus en zaterdag 20 augustus.

Treinreizigers hebben deze zomer al te maken gehad met stakingen. Ongeveer 40.000 RMT-leden van Network Rail en 14 andere spoorwegmaatschappijen staakten op 27 juli over lonen, banenverlies en veranderingen in arbeidsvoorwaarden.