Feeder disrupties 

Vervoerders krijgen te maken met weken van ongeregeldheden omtrent hun zendingen uit Zuid-China. Begin December zijn de feeder en barge diensten gestopt tussen Hong Kong en de Pearl River Delta door de het naderende Chinees nieuw jaar.

Dit heeft er voor gezorgd dat sommige van de diepzee rederijen aangeven te stoppen met het accepteren van zendingen naar deze bestemmingen. Dit geldt alleen voor zendingen die gebruik maken van een feeder of barge dienst. De halt van de feederdiensten heeft tot grote zorgen geleid in de Pearl River delta. Vorig jaar was er met Chinees nieuw jaar een chaotische vracht situatie. De havens waren volledig vastgelopen na het stoppen van de feederdiensten.

Een lokale expediteur geeft aan dat importeurs in Guangdong, Guanxi en Fujian die gebruik maken van feeders geen binnenkomende vracht zullen hebben voor de komende twee tot drie maanden. Door het wegvallen van de feederdiensten zal ook de export hier last van hebben. De bron vermoed dat fabrieken medio januari zullen sluiten zodat de medewerkers naar huis kunnen voor de feestdag op 1 Februari. Sommige rederijen hebben al aangegeven te stoppen met het accepteren van binnenkomende vracht ver voor dat de feederdiensten zullen stoppen tussen 30 december en medio Februari. Producenten zullen alternatieve manieren moeten vinden om hun vracht van en naar havens te brengen. Dit zal voor ongeveer een maand nodig zijn voordat de fabrieken sluiten. Als alternatief zei de expediteur dat de fabrieken ook zendingen kunnen opslaan.

Feeder bedrijven geven aan dat de diensten gepauzeerd worden zodat de medewerkers naar huis kunnen gaan terwijl ze zich houden aan de Chinese “zero” Covid-19 regeling. Medewerkers moeten 14 dagen in quarantaine aan boord, hierna 14 dagen in quarantaine op de wal en 7 dagen in quarantaine thuis.

Vorig jaar moest dit ook maar toen was het de eerste keer dat bedrijven zich hier aan moesten houden. Dit zorgde voor veel verwarring en onduidelijkheid tot er een oplossing was bedacht. Er wordt gehoopt dat er minder ongeregeldheden zullen zijn omdat er plannen zijn gemaakt om dit te voorkomen.

Diepzee rederijen hebben gemixte reacties en oplossingen zoals het benaderen van klanten of voorbereiden van back-up plannen. Terwijl anderen rederijen een vrachtstop doorgeven aan hun klanten. Maersk geeft aan dat ze opzoek zijn naar oplossingen en hun klanten deze week zullen informeren. Een andere grote rederij geeft aan hun klanten direct te benaderen om te zien of zendingen die al onderweg zijn en niet op tijd aan komen veranderd moeten of kunnen worden.

De rederij One geeft aan dat ze hun klanten direct zullen benaderen om andere opties aan te bieden voor hun zendingen die onderweg zijn. One en Hapag-Lloyd hebben vergelijkbare adviezen afgegeven om welke havens het gaat en op welke datum de acceptatie van vracht zal stoppen.

One geeft aan dat er geen vracht wordt geaccepteerd naar Hong Kong, Yantian, Shekou of Nansha voor havens in de Pearl River Delta en Hainan vanaf 14 December en 5 Februari. Voor de Fujian Provincie inclusief Xiamen en Fuzhou vanaf 10 December. Hapag-Lloyd geeft aan een meer gedetailleerde planning te geven van de data en steden die last hebben van de vrachtstop.

ONE en Hapag-Lloyd zijn ook gestopt met het accepteren van vracht voor de Guangxi provincie tot en met 15 Februari.

Carriers geven aan vracht te blijven accepteren op de Mainline services naar main ports zoals Hong Kong, Yantian en Shekou.