Export vanuit China meer dan verwacht

In juli 2022 heeft China 18% meer geëxporteerd dan juli 2021. De Chinese overheid, welke de exportcijfers baseert op de douanecijfers, is het verschil tussen import en export nog nooit zo groot geweest.  In totaal is er voor 101 miljard dollar meer geëxporteerd, dan geïmporteerd door China.

Deze cijfers zijn een stuk beter dan verwacht. Analisten hadden met een stijging van zo’n 15% gerekend, mede doordat men verwachtte dat er door de hoge inflatie in veel rijke landen er veel minder geïmporteerd zal worden vanuit China. Ook bleek vanuit enquêtes onder fabrikanten dat er een krimp van de Chinese industrie zal plaatsvinden. In praktijk bleek dit dus niet het geval, met name doordat westerse importeurs prijsstijgingen voor willen zijn en daarom de goederen alvast importeren om genoeg voorraad te hebben voor het feestdagenseizoen begint.

Eerder dit jaar zorgden strenge lockdowns al voor grote verstoringen in de logistiek. Nu zijn deze problemen minder groot, wat ervoor zorgt dat Zuidoost-Aziatische importeurs van Chinese producten aan een mogelijke inhaalslag zijn begonnen. Wel wijst het erop dat de exportcijfers met name gestegen zijn door de hogere prijzen aangezien het volume wel daalde in de juli, aldus een analist van Zhixin Investment Research Institute. Ook de importcijfers zijn gestegen in vergelijking met vorig jaar, zo importeerde China 2,3% meer. Hierin valt op de met name ruwe olie en chips afnamen, dit is opvallend doordat de Chinese fabrieken deze producten nodig hebben om producten te fabriceren.